Özgür Radyonun sorularını yanıtlayan Atıcı, fidanlıkların satılmasının ülkenin doğal bitki örtüsünün değişmesi ve ekosistemin bozulması tehlikesi taşıdığına işaret etti.
Fidanlıklarda, biyolojik çeşitliliği hedefleyen fidan üretimi yapıldığını belirten Atıcı, Buralar özelleştirilirse, Türkiyenin asli bitki örtüsüne uygun olmayan ancak para eden bitkiler yetiştirilir. Bu da Türkiyenin doğal bitki örtüsü açısından önemli bir risktir dedi.
Fidanlıklar 1 milyar dolar bile etmez
Fidanlıkların özelleştirilmesinden hükümetin 25 milyar dolar gelir bekledi yönündeki haberleri eleştiren Atıcı, Türkiyedeki orman fidanlıklarının 1 milyar dolar bile etmeyeceğini söyledi.
Fidanlıkları satın alan kişilerin buraları orman alanı dışına çıkarıp inşaat sahasına dönüştüreceğini vurgulayan Atıcı, şöyle konuştu:
* Örneğin İstanbul Kemerburgazda bir orman fidanlığı var, her bir villa 1 milyon dolara satılmış. Bu verimli arazileri özelleştirme sonucunda alan kişi, orayı fidanlık olarak kullanmayacaktır. Belki bir süre fidanlık olarak kullanacak, daha sonra oraya inşaat yapacak.
* Durusu, Terkos Gölü'nün yakınında bir orman fidanlığı var, bir tarafı göl bir tarafı deniz. İnanılmaz manzaralı bir alan. Burayı alacak olan kişi de, muhakkak ki, burayı da turistik tesis yapacak.
* Yani, fidanlıkların satışının asıl amacı, ormancılık açısından kullanılacak alanları orman alanı dışına çıkartmak.
Özelleştirme politikalarının daha önceki hükümetler döneminde de sürdüğünü hatırlatan Atıcı, özelleştirmelerin Uluslar arası Para Fonunun (IMF) dayatmasından kaynaklandığını ifade etti. (BB)