Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetimi eski Başkan Barack Obama tarafından atanan 46 savcının istifasını istedi.
46 savcı arasında "ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delmek, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamaları" ile New York'ta, 75 yıl hapis istemiyle tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf'ın davasının savcısı Preet Bharara da var.
ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından atanan 46 başsavcının istifalarını istedi.
Adalet Bakanlığı Sözcüsü Sarah Isgur Flores, Sessions'ın Obama döneminde atanan ve halen görevde olan 46 başsavcıyı derhal istifa etmeye çağırdığını açıkladı. Adalet Bakanlığı'nın yeni başsavcılar atamasına kadar, kariyer başsavcılarının soruşturma ve kovuşturmaları sürdürebileceği belirtildi. Flores, istifa çağrısının yeni yönetimin uyum içinde görev yapmasını sağlamaya yönelik olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu'ndan açıklama
Trump yönetimi kararının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN'de katıldığı programda Trump'ın Bharara'nın istifasını istemesi hakkında "Bharara FETÖ'nün kontrolünde olan bir savcıdır" dedi.
"FETÖ'nün kontrolünde olan ve onlarla sürekli görüşen bir savcıdır. Türkiye'de hükümet tüm savcılar değiştireceğim, istifa etsin dese kıyamet kopar. Ama Amerika'da sistem böyle. Başka ülkelerde kral atıyor ama sorun yok" diyen Çavuşoğlu, "Sadece Bharara değil, 46 savcının istifasını istemişler. Tamamen politize olmuş bir savcıdır Bharara" dedi.
Beyaz Saray "derin devlet" açıklaması yapmıştı
Bakanlığın açıklaması, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer'ın, 'ABD'de derin devlet var' yönündeki açıklamalarının ardından geldi.
Spicer, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen "Beyaz Saray, Başkan Trump'ın kuyusunu kazmaya çalışan bir derin devlet olduğuna inanıyor mu?" sorusuna verdiği yanıtta, "Bir partinin 8 yıl boyunca görevde olduğunu ve hala geçen yönetimin atadığı kişilerin işbaşında olduğunu göz önüne alırsanız buna kuşku yok. Sekiz yıl boyunca hükümete sızan insanlar olduğu sürpriz olarak görülmemeli. Bunlar hala önceki yönetimin gündemini savunmaya devam ediyorlar" demişti.
Spicer, "Peki bu kişileri CIA ya da DNI (Director of National Intelligence) soruşturup işten attıracak mı?" sorusuna da, CIA ve DNI çalışanlarının böyle bir sorumluluk ve yükümlülükleri olmadığı karşılığını vermişti.
Rıza Sarraf'ın davası
Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklandı, kısa süre sonra serbest bırakıldı.
Sarraf'ın İran'daki ortağı olarak gösterilen İranlı iş insanı Babek Zencani, yolsuzluk suçlamasıyla 6 Mart 2016 günü idam cezasına çarptırılmıştı.
Zencani’nin Türkiye’de kurulu şirketleri de bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı bir raporda Zencani ile Rıza Sarraf arasında bir ilişkinin olduğu aktarıldı.
SARRAF’IN TÜM MALVARLIĞINA EL KONULMASI TALEP EDİLİYOR
Sarraf ABD’nin Miami kenti havalimanından, ülkeye giriş yapmak isterken FBI ajanları tarafından gözaltına alındıktan sonra 22 Mart’ta çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.
Hakkında 75 yıl hapis cezası istenen Rıza Sarraf 27 Nisan’da Manhattan Federal Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
İlk duruşma 15 dakika sürdü. Mahkeme bir sonraki duruşma için 16 Haziran tarihini vermişti. Savcı Bharara'nın talebiyle duruşma 20 Haziran'a ertelendi. (EA)