Sincan F Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak kalan Sarp Kuray'ın davası yeniden görülecek. İlk duruşma İstanbul Adliyesindeki 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 29 Ocak Salı günü saat 13:00'te.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs ettiği" gerekçesiyle 2008'de ömür boyu hapse mahkum olan Kuray'ın adil yargılanmadığına ve yargılama süresinin uzun olduğuna hükmetmiş, Türkiye'yi 10 bin Euro tazminata mahkum etmişti.
Avukatı Saygın Bedri Gider, bianet'e yaptığı açıklamada, AİHM'in davayla ilgili ayrıca şu kararları verdiğini açıkladı:
"Davadaki tanık ifadeleri şüpheli. İfadeler şüpheli huzurunda verilmedi, dolayısıyla tanıklara soru sorma hakkı kullandırılmadı. Savunma hakkı engellendi, bunlar da yeniden yargılama sebebi. Davada hukuka aykırılıklar bulundan yargılama tekrarlanacak."
Gider, tutuksuz yargılama taleplerinin ise mahkemece reddedildiğini, Kuray'ın tutuklu yargılanacağını açıkladı.
"Tek başına Anayasayı değiştirmekten müebbet"
Eşi Nur Sürer, yazdığı bir mektupla Kuray'a destek vermek isteyen herkesi bu davaya tanıklık etmeye çağırdı:
"Kuray'a, 1993'ten 2008'e kadar 15 yıl yargılandıktan sonra sessizce müebbet hapis cezası verildi. Bu dava, AİHM'in verdiği karar üzerine yeniden yargılanmasına karar verilen dava. Sarp ömrünün dörtte birini yargılanarak geçirdi ve neticede verilen gayrihukuki bir kararla dört senedir kalmakta olduğu cezaevine mahkum edildi."
"Türkiye'yi mahkum ederken adil bir yargılama yapılmadığını, yani adaletin tecelli etmemiş olduğunu belirten AİHM kararı, aslen, dava süresince delillerin toplanmamış, tanıkların dinlenmemiş olmasını ve davanın çok uzun süresini gerekçe gösterdi."
"Yani, Yargıtay safhası da dahil olmak üzere yargılamanın her aşamasında çığlık çığlığa ileri sürdüğümüz ve hukuki, adil bir karar verilmesi için gerekli olan en önemli hususlar bu kadar uzun süreye rağmen gözden kaçıyor ya da atlanmış oluyor. Tabii davanın, fonda akan Türkiye'nin yakın tarihinin en kirli, karanlık, kanlı bir dönemi ile aynı zamanlarda görülüyor olması da gözden ırak tutulmaması gereken bir hakikattir. Bu karanlık tarihten tüm müesseseler gibi hukuk da nasibini almıştır."
"Şimdi sizleri böyle bir davaya tanık olmaya davet ediyorum. Kendi iradesi ile yurtdışından gelerek yargılanmaya başlanan ve 15 yıl boyunca tutuksuz yargılanan Sarp, mahkemenin infazın durdurulması talebimizi reddetmiş olması dolayısıyla bu defa tutuklu yargılanıyor. Bu, tek başına Anayasayı değiştirme gücüne sahip adamın ellerinde muhtemelen göreceğiniz kelepçeler bundandır."
Ne olmuştu?
Kuray, 5 Şubat 2009'da cezaevine girdi. Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık ceza, on yılda infaz edilecek. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapiste kalacaktı.
16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermekle suçlanan Kuray, daha önce Yargıtay'ca iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Kuray, " verilen cezanın, geçmişte tutuklu kaldığı sürelerin cezasından düşmesi" talebinin reddedilmesinin İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek AİHM'ye iki ayrı başvuruda bulunmuştu.
Şimdi 67 yaşında olan Kuray'ın, 2008'de aldığı ceza uyarınca indirimlerle birlikte 7 yıl 6 ay hapiste kalması öngörülüyordu. Kuray, 4,5 yıldır Sincan F Tipi Cezaevi'nde. AİHM, adil yargılanmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro "manevi tazminat" ödemeye mahkum etti. (AS)