Yeniden yargılama sonucu hükmedilen 7 yıl 8 aylık hapis cezasını tamamlayan Sarp Kuray bugün öğle saatlerinde Edirne F Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu.
Kuray, “çok iyi ve mutlu olduğunu” söyledi.
Edirne’de ailesi, yakınları, arkadaşları ve siyasetçilerin karşıladığı Kuray, buradan İstanbul’a gidecek.
Hapishane önündeki ilk açıklamasında şunları söyledi:
“Bundan sekiz yıl evvel Ankara'da sevgili arkadaşlarım beni uğurlarken, onlara bir söz vermiştim. 'Ömrüm olursa bu cezaevinden devrimci çıkacağım' demiştim. Size layık çıktığımı bilmenizi isterim. Ben 68’ başkaldırısının bir ayağıyla Deniz Harp Okulu, bir ayağı Dev-Genç'te yetişmiş bir insanım. Biz eğilmek bükülmek yakışmaz. Bizi hiç bir kuvvet ne zorbalık, ne batakçı gericilik eğdiremez. Dik girdik, dik çıkıyoruz. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim.”
AİHM kararıyla yeniden yargılanmıştı
Kuray'a, 1993'ten 2008'e kadar 15 yıl yargılandıktan sonra müebbet hapis cezası verilmiş, 5 Şubat 2009'da cezaevine girmişti.
Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık cezanın, on yılda infaz edilmesine hükmedilmişti. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için cezası 7 yıl 6 ay olarak belirlenmişti.
16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermekle suçlanan Kuray, daha önce Yargıtay'ca iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kuray, "verilen cezanın, geçmişte tutuklu kaldığı sürelerin cezasından düşmesi" talebinin reddedilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) iki ayrı başvuruda bulunmuştu.
AİHM Kuray’ı haklı bularak hem 10 bin Euro manevi tazminata hem de yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.
İkinci kez müebbet hapis cezası
Sarp Kuray karar duruşmasındaki savunmasında, “davanın şaibeli olduğunu, 16 Haziran örgütüne üye olmak suçundan bugüne kadar kimsenin ceza almadığını ve kendisinin hiçbir eylem talimatı vermediğini” söyledi. “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmekle” suçlanan Kuray, "Anayasal düzeni değiştirecek koca bir örgüt diyorsunuz. Benden başka hapiste yatan yok. İki kaçak bir de ben" dedi.
Polis sorgusunda eylem talimatı verdiğini söyleyen üç tanıktan sadece biriyle yüzleştirildiğini onun da bu bilgiyi yalanladığını söyleyen Kuray, “Diğer iki tanıkla da yüzleşmek isterdim. Hesaplaşma böyle olur. Ancak siz o tanıkları mahkemede dinlemediniz. Eylem talimatı vermediğim açık" diye konuştu.
Avukatı Saygın Bedri Gider de "Er ya da geç adalet vicdanlarda ve tarih arkasında yerini alacaktır. Tüm bu nedenlerle ve daha önce yaptığımız savunmalar nazara alınarak müvekkilimin beraatına karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Ancak İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, tekrar görülen davanın 5 Kasım 2013’teki duruşmasında yine müebbet hapis cezasına karar verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Temmuz 2014’te cezayı onadı.
Kuray uzun süre Sincan F Tipi Cezaevi'nde kaldıktan sonra Edirne’ye nakledilmişti.
Sarp Kuray hakkında
1945, Sinop Boyabat doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi okudu, Deniz Harp Okulu'nu bitirdi.
12 Mart 1971 askeri darbesinde tutuklandı, ordudan atıldı. İdam istemiyle yargılanarak dört yıl tutuklu kaldı. 24 yıl hapse mahkum edildi, 1975'te çıkan özel afla serbest bırakılınca yurtdışına çıktı. Yurtdışında kurduğu Partizan Yolu/16 Haziran Hareketi adlı örgütü 1988’de feshetti. Ankara Sanat Tiyatrosu’nun kuruculuğunu yaptı.
30 Ekim 2008'de Eşber Yağmurdereli, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ömer Gürcan gibi isimlerle Sosyal Demokrat Halkçı Parti’ye (SHP) katıldı ve 24 Mayıs 2008'de düzenlenen SHP Kurultayı'nda Parti Meclisi üyeliğine seçildi.
4 Şubat 2009'da “16 Haziran örgütünü kurup yönettiği ve örgüt adına öldürme, yaralama ve bombalama gibi çok sayıda eylemin talimatını verdiği” gerekçesiyle çarptırıldığı müebbet hapis cezasının infazı için teslim oldu. (AS)
* Fotoğraflar: Zeynep Kuray