Sarp Kuray'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı uyarınca yeniden yargılanmasına bugün başlandı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bugünkü ilk duruşmada Kuray'ın avukatlarının infazın ertelenmesi talebi reddedildi.
Kuray hükümlü bulunduğu Ankara'daki Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülen duruşmaya Kuray'ın ailesinin yanı sıra Avukat Alp Selek ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Manisa Milletvekili Özgür Özel de katıldı.
"20 yıldır anlatıyoruz"
Duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Gürsel Meriç, AİHM kararının ardından yeniden yargılama taleplerinin kabul edildiğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Bu yargılama 20 yıldır sürüyor. Müvekkilim yargılanmaya başladığında 48 yaşındaydı şimdi 68 yaşında. Kendisiyle ilgili 10 ayrı mahkeme kararı çıktı. 20 yıldır sadece hakikatı anlattık karşılık bulmadı, bugün bir kez daha anlatacağız."
Meriç, duruşmalar süresince, hem Yargıtay'daki hem yerel mahkemelerdeki duruşmalarda "eylem talimatının verildiği iddia edilen ses kayıtlarının müvekkiline ait olup olmadığı yönünde bilirkişi tespiti" ve tanıkların mahkeme huzurunda dinlemesini istediklerini, ancak taleplerinin 20 yıl boyunca reddedildiğini anlattı.
"Kaçma şüphesi yok, kendisi geldi"
Talimatının verildiği iddia edilen eylemlerin asıl failleri cezalandırılmamışken, Kuray'ın "eylem talimatı vermekten" cezalandırıldığını belirten Meriç şunları söyledi:
"Yargılamanın özü tanık beyanlarına dayanıyor. Tanık beyanlarına dayanarak karar vermek, hukukun temel ilkelerine aykırı. Kuray'ın kendisine hiçbir somut eylem içeren suçlama yöneltilmedi."
"Tanık beyanları da işkence altında alınmıştır. AİHM de tanıkların baskı altında ifade verdiğini, beyanlarının ihtilaflı olduğunu söyleyerek bunların esas alınmaması gerektiğini kararında belirtmişti."
"Kuray'ın kendisine eylem talimatı verdiğini iddia eden tüm tanıklar ise beraat etti bu suçlamalardan."
Avukat Meriç, infazın ertelenmesi talebinde bulundu.
Avukat Saygın Bedri Gider de Kuray'ın yargılanmak üzere Avrupa'dan kendi iradesiyle geldiğinin, kaçma şüphesinin olmadığının altı çizildi.
"AİHM, delillerin tartışmalı olduğunu belirterek yeniden yargılama yapılmasını istedi. Bu yüzden AİHM'in kararı çok önemlidir, yargılamada dikkate alınmalıdır."
Yargılamanın dayandığı tanık beyanlarının da mahkeme huzurunda alınmamış olması vurgulandı.
Son olarak söz alan Sarp Kuray, 13 yıllık mültecilik hayatını noktalayıp Türkiye'ye dönme nedenlerinden birinin bu yargılama olduğunu, bundan sonra da hiçbir şekilde kaçmayı düşünmediğini söyledi.
"Bu ülkede karanlık ve gizli çetelerin eylemlerine ilk karşı çıkanlardanım. Tarih bizi akladı."
Savcı Sadrettin Sarıkaya ise mütalaasında, hükmün infazının devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti başkanı Mustafa Boz, yarım saatlik aranın ardından açıkladığı kararında, tahliye taleplerini reddetti. Duruşma 2 Nisan 2013, saat 13:00'e bırakıldı.
Ne olmuştu?
Kuray, 5 Şubat 2009'da cezaevine girdi. Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık ceza, on yılda infaz edilecek. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapiste kalacaktı.
16 Haziran adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermekle suçlanan Kuray, daha önce Yargıtay'ca iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Kuray, " verilen cezanın, geçmişte tutuklu kaldığı sürelerin cezasından düşmesi" talebinin reddedilmesinin İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek AİHM'ye iki ayrı başvuruda bulunmuştu.
Şimdi 68 yaşında olan Kuray'ın, 2008'de aldığı ceza uyarınca indirimlerle birlikte 7 yıl 6 ay hapiste kalması öngörülüyordu. Kuray, 4 yıldır Sincan F Tipi Cezaevi'nde. AİHM, adil yargılanmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro "manevi tazminat" ödemeye mahkum etti. (AS)