Sarp Kuray bugün İstanbul Adliyesindeki 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davada yine müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sincan F Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak kalan Kuray'ın davası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının ardından yeniden görülmeye başlamıştı.
Bugünkü duruşmada son savunmasını yapan Sarp Kuray “davanın şaibeli olduğunu, 16 Haziran örgütüne üye olmak suçundan bugüne kadar kimsenin ceza almadığını ve kendisinin hiçbir eylem talimatı vermediğini” söyledi.
“Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmekle” suçlanan Kuray, "Anayasal düzeni değiştirecek koca bir örgüt diyorsunuz. Benden başka hapiste yatan yok. İki kaçak bir de ben" dedi.
Polis sorgusunda eylem talimatı verdiğini söyleyen üç tanıktan sadece biriyle yüzleştirildiğini onun da bu bilgiyi yalanladığını söyleyen Kuray, “Diğer iki tanıkla da yüzleşmek isterdim. Hesaplaşma böyle olur. Ancak siz o tanıkları mahkemede dinlemediniz. Eylem talimatı vermediğim açık" diye konuştu.
Avukatı Saygın Bedri Gider de "Er ya da geç adalet vicdanlarda ve tarih arkasında yerini alacaktır. Tüm bu nedenlerle ve daha önce yaptığımız savunmalar nazara alınarak müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme, daha önceki kararı tekrar etti ve Kuray’ı suçlu buldu. Kuray, yaklaşık üç yıl daha hapiste kalacak.
Ne olmuştu?
Kuray'a, 1993'ten 2008'e kadar 15 yıl yargılandıktan sonra müebbet hapis cezası verildi. Kuray, 5 Şubat 2009'da cezaevine girdi. Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık ceza, on yılda infaz edilecek. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapiste kalacaktı.
16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olmak, örgüt adına 1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi 30 eylemin talimatını vermekle suçlanan Kuray, daha önce Yargıtay'ca iki kez bozulan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Kuray, "verilen cezanın, geçmişte tutuklu kaldığı sürelerin cezasından düşmesi" talebinin reddedilmesinin İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek AİHM'e iki ayrı başvuruda bulunmuştu.
Şimdi 67 yaşında olan Kuray'ın, 2008'de aldığı ceza uyarınca indirimlerle birlikte 7 yıl 6 ay hapiste kalması öngörülüyordu. Kuray, 4,5 yıldır Sincan F Tipi Cezaevi'nde. AİHM, adil yargılanmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro "manevi tazminat" ödemeye mahkum etti. (AS)