Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, François Hollande'ın cumhurbaşkanı olmasıyla Fransa-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını, Aralık ayında başlayan Fransa'ya karşı yaptırımların kaldırıldığını söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Avrupa Birliği İlişkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cengiz Aktar, Sarkozy'nin Türkiye'ye karşı sıradışı tavrı karşısında Hollande'ın "normal olanı yaptığını" ve Türkiye'ye yapacağı ziyaretin tarihi bir önem taşıdığını söyledi.
"Hiçbir Avrupa Birliği üyesi ülkenin Türkiye'nin önüne yeni şartlar getirme hakkı yoktu. Sarkozy ise sıradışı bir iş yaptı ve AB üyeliğiyle ilgili beş faslı veto edeceğini söyledi. 2007'de cumhurbaşkanı olur olmaz bunu yaparak Türkiye'yi karşısına aldı.
"Şimdi halefi Hollande normal olanı yapıyor. Bu beş fasıl üzerindeki Fransa ipoteği kalkıyor, parasal ve ekonomik faslı da açılabilir.
"Hollande'ın hem bu konuda attığı adım, hem de Türkiye'ye geleceğini söylemesi Fransa'nın Türkiye ile olan ilişkilerini normalleştirme azmine işaret ediyor.
"Bu ziyaret çok önemli çünkü 1992'den bu yana, resmi devlet ziyareti kapsamında Türkiye'ye bir Fransa cumhurbaşkanı uğramadı."
Aktar, Hollande'ın Ermeni Soykırımı'nın kabul görmesi gerektiğini düşündüğünü ancak inkarı suç sayan yasa gündemde olmadığı için iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi:
"Fransa'da Anayasa Konseyi'nin reddettiği Ermeni Soykırımı yasası gündemde değil. Bunun yanısıra Hollande'ın soykırımın kabul görmesi gerektiğini söylediğini de biliyoruz. Ama bunu Fransa Meclisi'ne Sarkozy'nin yaptığı gibi getirir mi o ayrı konu. Bu yasa aynı şekilde getirilirse yine reddedilir, Anayasa Konseyi bir kere reddettiği yasayı ikinci okumada kabul etmez ki.
"Belki de, Türkiye'de bu konudaki hafıza çalışmalarıyla ilgili olan bitenleri gözönünde bulundurmak, belki bu çerçevede yeni bir politika tasarlamak Fransa açısından daha anlamlı olur."
Ne olmuştu?
2007'de Almanya dönem başkanlığında AB ve Türkiye ekonomik ve parasal politika faslını açmaya hazırlanırken, Nicolas Sarkozy, "Ekonomik ve Parasal Politika", "Tarım ve Kırsal Kalkınma", "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu", "Kurumlar" ve "Mali ve Bütçesel Hükümler" fasıllarını AB üyeliğiyle doğrudan irtibatı olduğunu söyleyerek veto etmişti.
Aralık 2011'de ise Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP), Ermeni Soykırımı'nın inkarını suç sayan ve inkarı para ve hapisle cezalandıran yasa teklifini meclise sundu.
Teklifin Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'da kabul edilmesinin ardından Türkiye Fransa'ya karşı yaptırımlar koydu:
* İkili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri, ekonomik düzeyde karşılıklı ziyaretlerle seminer, eğitim, kurs, personel değişimi faaliyetlerin iptal edilmesi.
* AB çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile işbirliğine son verilmesi.
* Fransa ile her türlü siyasi istişarenin durdurulması.
* İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatların iptal edilmesi.
* Askeri uçuşlar için yıllık toplam verilen bütün üst uçuş ve iniş-kalkış izinlerini iptal edilmesi.
* Her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçilmesi.
* Askeri gemilerin liman ziyaretleri için başvuruların kabul edilmemesi.
28 Şubat 2012'de Fransa Anayasa Konseyi, yasa teklifini anayasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddetti.
Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, Fransa'ya karşı uygulanan yaptırımların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kaldırıldığını söyledi. (ÇT)