Şehir hatları taşımacılığı ve metro seferlerinin önemli ölçüde aksatan grev, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren sendikaların çoğunun, 18 Ekim’de sonra, bir kez daha eylem karar alması üzerine bu sabah başladı.
300 hızlı trenden 90’ı çalışıyor
Demiryollarında (SNCF) faaliyet gösteren sekiz sendikadan yedisi, Paris Taşımacılık İşletmeleri’nde (RATP) kurulu sekiz sendikadan da beşi grev kararı almıştı. Bir SNCF sözcüsü, “tahmin ettikleri gibi” grevin çok etkili olduğunu açıkladı.
Le Monde gazetesine göre, demiryollarındaki grevin Nantes, Lyon ve Toulouse kentlerinde daha çok etkili olması bekleniyor. Fransa çapında 300 TGV (Çok Hızlı Tren) trenden sadece 90’ının çalışacağı bildirildi.
Bakan görüşme istiyor, CGT öneri getirdi
Başkent Paris’teki grev, demiryolu ve metro seyahatını olumsuz etkiliyor. RATP yetkilileri, bu sabah itibariyle şehir otobüs seferlerinin yüzde 15’nin yapılabildiğini açıkladılar. Ayrıca, kentte üç tamvay hattından sadece biri çalışıyor.
Dün akşam TF1 televizyonunun Ana Haber Bülteni’ne konuk olan Başbakan François Fillon, bugüne kadar sadece Genel İş Sendikası’yla (CGT) görüşen Çalışma Bakanı Xavier Bertrand’dan, çalışma ve emeklilik yasalarıyla ilgili “diğer tüm örgütlerin” de görüş ve önerilerini almasını istedi.
Royal: Çatışma isteyenler özelleştirmeyi dayatanlar
Çalışma Bakanlığı’na kabul edilen Ulusal Özerk Sendikalar Birliği (UNSA), üçlü görüşmeler (hükümet-sendikalar-idare) yürütülmesi konusunda CGT’nin getirdiği önerinin “mantıklı” göründüğünü açıkladı. Bakan Bertrand, bu sabah da solcu Fource Ouvirere’in (FO) de aralarında bulunduğu dört sendikayla bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanlık seçiminde Sarkozy'ye yenilen Ségolène Royal, “Cumhurbaşkanı seçilseydim, sosyal uzlaşı gereği herkesin sorumluluğunu üzerine alması için, ücretlileri, patronları ve devleti bir masa etrafında toplardım. Çatışmaya yönelenler, bize yarın emeklilik sistemini bir maaş yoluyla, sağlık sistemini de özel sağlık sigortası yoluyla özelleştirmeyi dayatmak isteyenlerdir” dedi. (EÖ/NZ)