Sarkozy’nin model Carla Bruni ile evlenmeden sekiz gün önce eski eşi Cécilia Sarkozy’ye cep telefonu üzerinden “Geri dönersen her şeyi iptal etmeye hazırım” mesajı gönderdiğini yazan nouvelobs.com sitesi hakkında avukatı Thierry Herzog aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.
RSF: “Fransa’da devlet başkanı düzeyinde bir ilk”
Sitede “Cécilia Takıntısı” başlığıyla 6 Şubat’ta yayımlanan haber nedeniyle mahkeme başvuran Sarkozy, daha önce de Ryanair Havayolu Şirketi’ne fotoğrafını izinsiz şekilde kullandığı için dava açmış ve kazanmıştı.
Paris merkezli uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngören Fransa Ceza Yasası’nın 441. maddesi uyarınca yapılan şikayeti “Fransa’da devlet başkanları düzeyinde bir ilk” olarak nitelendirdi ve kınadı.
Redaktörler Kurulu: Cu mhurbaşkanınkisi güç gösterisi
Redaktörler Kurulu (Société des Rédacteurs-SDR) de, yaptığı yazılı açıklamada, bunun “Dokunulmazlık zırhına sahip bir cumhurbaşkanın yaptığı bir güç gösterisi” olduğunu belrtti; “Yargı yoluyla yöneltilen saldırıyı en ağır dille protesto ediyoruz” dedi.
SDR’nin dergide örgütlü üyeleri, haberi kaleme alan gazeteci Airy Routier’e tam destek sunduklarını açıkladı. Le Nouvel Observateur dergisi de, daha önce haberlerinin arkasında olduğunu duyurmuştu.
Savcı inceleme başlattı; RSF “yazık” dedi
Şikayet üzerine Paris Savcılığı, inceleme başlatarak soruşturma yapması için Yüksek teknolojilerden sorumlu polisi görevlendirdi.
RSF, özel yaşamı ihlal etmekten tazminat davasına başvurabilecekken bir Cumhurbaşkanı olarak Sarkozy’nin dergiye karşı, mevcut en ağır yönteme başvurmasını “yazık” sözcüğüyle değerlendirdi.
Adaleti sağlayacağı konusunda yargıya güvendiklerini açıklayan RSF, “Cumhurbaşkanı’nın bu yönteme başvurmasında üzüntü duyuyoruz. Şimdi gazeteciden haber kaynaklarını açıklaması da talep edilecek. Oysa tazminat davasında bu söz konusu olmazdı” dedi.
“İktidar-medya ilişkileri için hayrı alamet değil”
Fransa cumhurbaşkanlarının en az 30 yıldır medyayı mahkemeye vermediklerini anımsatan RSF, “yalan haber”, “aşırtılan yalan haberi kullanma” suçlamasıyla yapılan şikayetle ilgili, “Bu dava, iktidar-medya ilişkileri için hiç de hayra alamet değil” diye bildirdi.
RSF, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade’nin RTL Radyosu’na verdiği demeçte gazetecileri aşağılamasını da, ölçüsü kaçırılmış bir diğer durum olarak değerlendirdi. (EÖ/TK)