Fotoğraf: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Marmara’ya denizüstü rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) belirledi. Bakanlık ayrıca Marmara Denizi’ndeki dört bölgenin saha büyüklüklerini açıkladı.
Bakanlık, Bandırma açıklarında 1111 kilometrekare, Bozcaada açıklarında 299 kilometrekare, Gelibolu açıklarında 75,6 kilometrekare ve Karabiga kıyılarında 410 kilometrekare alanı YEKA olarak tahsis etti.
Ancak Gelibolu çevresi için belirlenen sahanın; Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı yerleşim yerlerinden; Eriklice, Aşağı Kalamış, Mürefte, Hoşköy, Gaziköy ve Uçmakdere’ye kadar olan sahil olduğu anlaşıldı.
"Bu bölge balıkçılığın en verimli bölgesidir"
Şarköy Su Ürünleri Kooperatifi eski Başkanı Yaşar Karayer, ilk kez Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün, 21 Ocak 2018’de gönderdiği yazı ile denizüstü rüzgar santralinden haberdar olduklarını söyledi.
Karayer “Balıkçılığı bitirecek projeyle ilk karşılaşmamız böyle oldu” dedi:
"Bize bir harita gösterildi, Gaziköy’den başlayan ve Gelibolu, Çankaya burnuna kadar kırmızı çizgi içerisine alan 95 kilometre uzunluğundaki sahada deniz içerisine rüzgar santralleri kurulacak. Bu saha biz balıkçılar için en verimli, su ürünlerinin olduğu sahadır. Avlanma sahamız deniz trafiği nedeniyle zaten küçülmüş durumda.
"Bu saha içinde yer alan Tekirdağ, Hoşköy, hatta İstanbul, karşı kıyımızdaki, Kemer, Şevketiye, Çardak, Lapseki, Gelibolu gırgır tekneleri avlanma sahası olarak kullanıyor. Bu saha içinde gemi trafiği var, bölgemiz turistik bir yer. Bize rağmen proje uygulanırsa, balık avcılığı tamamen biter. İstanbul’dan, Tekirdağ’a, Çanakkale’ye birçok balıkçı mağdur olur."
"Turizm de olumsuz olarak etkilenecek"
1 Eylül’de balık avlanma sezonunu açtıklarını ifade eden balıkçı Mustafa Yavuz ise, Şarköylü balıkçılar olarak genelde Kızılcaterzi ve Doğanaslan mevkiine kadar avlandıklarını söyledi:
“Gelibolu olarak belirlenen yer, aslında Şarköy sahilleri” diyen Yavuz “Ancak burada sadece balıkçılık değil turizmde etkilenecek. Şarköy’ün 6 mavi bayraklı plajı var. Geçtiğimiz günlerde uluslararası denetimden geçerek tam not aldı. Marmara Denizinin en güzel kıyılarında kurulacak denizüstü santraller balıkçılığı ve ilçe turizmini olumsuz etkileyecek” ifadelerini kullandı.
Karabiga'da foklar tehlike altında
Şarköy ve Karabiga kıyılarına kurulacak denizüstü rüzgar santrallerinden çevreciler de endişeli. Bakanlığın proje alanı olarak ilan ettiği bölgeler arasında Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan kırmızı listede “soyu kritik derecede tehdit altında olan tür” olarak sınıflandırılan Akdeniz Foku’nun yaşam alanlarından olan Çanakkale’nin Karabiga kıyıları da var.
Dünya genelinde yaklaşık 700 Akdeniz Foku’nun yaşam ve üreme alanı olan Karabiga kıyıları da tehlike altında görülüyor.
Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) Akdeniz foklarının bugün yeryüzünde üreyen popülasyonlar anlamında sadece 4 bölgede; Yunanistan, Türkiye, Moritanya ve Madeira Adaları’nda yaşadığına dikkat çekiyor.
(HA)