Ulusal alanda Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV), uluslararası olarak da Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda 50 ülkede olan ‘Mavi Bayrak’ uygulamasının 2022 detayları belli oldu.
Merkezi Danimarka Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE’nin açıkladığına göre Türkiye Mavi Bayraklı plaj sayısı ile geçen seneki gibi yine dünya 3.’sü oldu
Mavi Bayraklı plaj sayında en tepede İspanya yer alırken ikinci sırada Yunanistan yer aldı. Türkiye’nin arkasından da İtalya ve Fransa geldi.
Türkiye’de 2022’de 531 plaj, 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesi Mavi Bayrak almaya hak kazandı.
Marmara’da tek mavi bayraklı plaj kaldı
Ancak Türk Eğitim Çevre Vakfı (TÜRÇEV), gerekli şartları yerine getirmeyen Tekirdağ ve Şarköy’ün 8 Mavi Bayrağını iptal etti.
Şarköy’de 6, Barbaros ve Kumbağ’daki 2 plajda Mavi Bayraksız kaldı. Marmara’da tek Mavi Bayraklı plaj olarak sadece Çanakkale Gelibolu’daki Hamzaköy plajı kaldı.
Şarköy’e 2006’da ilk Mavi Bayrağı kazandıran ve ilerleyen yıllarda sayının 6’ya çıkmasını sağlayan dönemin belediye başkanı Süleyman Altınok, “Ben her yıl Mavi Bayrak törenlerinde, Mavi Bayrağın alınması kadar korunması daha zordur diye anlatırdım. Mavi Bayrak uluslararası turizm için çok önemli bir simge. Mavi Bayrak almak için 31 kriteri yerine getiriyorsunuz. Biz görevde bulunduğumuz dönemlerde demek ki bu 31 kriteri yerine getirmişiz ki her yıl Mavi Bayrağımız Şarköy sahillerinde dalgalanmış” dedi.
Altınok Mavi Bayrağın 2022’de verilmediğini öğrenince “İnanın çok üzüldüm” diye konuştu.
İzmir’e 4 yeni Mavi Bayrak
İzmir’de ise bu yıl 4 halk plajı daha Mavi Bayrak kazandı. 2019’da 19 olan Mavi Bayraklı halk plajı sayısı böylelikle 36’ya çıktı. Özel tesisler de dahil olmak üzere kentteki Mavi Bayraklı plaj sayısı ise 66 oldu.
Bu yıl Karaburun Mordoğan Mahallesi Ardıç Plajı, Dikili Plaj Sporları ile Aliağa Polis Plajı ilk kez Mavi Bayrak alan halk plajları arasında yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Mavi Bayrakları birer birer göndere çekmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Güvenli ve temiz plajlarımızla dünyanın her yerinden gelecek turistler için hazırız” dedi.
İzmir'i dünya ölçeğinde bir turizm çekim merkezi haline getirmek için çalıştıklarını ve bunun başarılı sonuçlarını almaya başladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın 50 ülkesinde uygulanan Mavi Bayrak programının, turizm sektöründe plaj ve marinalara verilen çok önemli uluslararası bir çevre ödülü olduğunu aktardı.
“Mavi Bayrak önemli bir turizm iletişimi sağlıyor”
Soyer şöyle devam etti:
"Mavi Bayrak, deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine verilen önemi, plaj veya marinaların hijyenini ve güvenilirliğini uluslararası anlamda teyit ediyor. Mavi Bayrak uygulaması, yerli ve yabancı turistler için çok önemli bir turizm iletişimi niteliği taşıyor. Dünyanın her yerinden gelecek turistler için İzmir’in güvenilir ve temiz bir şehir olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Doyasıya yüzmek, güneşlenmek ve keyifli bir tatil geçirmek için 66 Mavi Bayraklı plajımız ve turuncu çemberli işletmelerimizle 'şimdi İzmir zamanı' diyoruz. Bu güveni vermek için her türlü çalışmayı yapıyoruz.”
Mavi Bayrak nedir?Mavi Bayrak nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Plajlar için 33, marinalar için 38, yatlar için ise 17 Mavi Bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. Plajlardaki sıhhi tesislerin tamamının paket arıtma tesisi veya belediye arıtma tesisine bağlı olması da zorunlu kriterler arasında. Mavi Bayrak adayı plajlar için Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği gereğince yaz sezonu boyunca 15 gün arayla deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik analizleri yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerin sonuçları yuzme.saglik.gov.tr adresinden düzenli olarak paylaşılıyor. |
(HA)