Dünyanın 45 ülkesi arasında İspanya ve Yunanistan’dan sonra üçüncü gelen Türkiye’nin mavi bayraklı plajları, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından denetimden geçiyor.
Her yıl farklı bölgelerdeki plajları denetleyen FEE, bu yıl İstanbul ve Tekirdağ’ın altı mavi bayraklı plajına sahip Şarköy’ü seçti.
FEE Temsilcisi Alexrando Venti, Danimarka’dan gelerek, Türkiye paydaşı, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) temsilcileri ile Şarköy’ün üç mavi bayraklı plajında belirlenen standart kriterlere uygun olup olmadığını denetledi.
Nevti’ye TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri ve Marmara Koordinatörü Doğan Karataş, Ankara’dan Ulusal Mavi Bayrak Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, Ulusal Koordinatör Yardımcısı Gül İrem Şahin ve Program Denetim Sorumlusu Mert Kaya Can eşlik etti.
“Şarköy’deki denetim tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor”
Doğan Karataş 18 yıldan bu yana plajlarında mavi bayrak dalgalandıran Şarköy’ün ilk kez uluslararası denetime tabi tutulduğunu ifade etti ve şunları söyledi:
Mavi bayrakta İspanya, Yunanistan’ın ardından dünyada üçüncü sıradayız. Bu sayıdaki sıralamadan dolayı Türkiye olarak sorumluluğumuz çok büyük.
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) her yıl denetim yapıyor. Bu denetimleri yaparken de Türkiye’den bir yeri rastgele seçiyor. Seçilen yer tüm Türkiye’yi temsil ediyor. Bu yıl tarihinde ilk defa Şarköy seçildi. Şarköy’de mavi bayrak kriterleri yerindeyse, Antalya’daki plaj da bu şekildedir gibi değerlendirme yapacaklar. Yani Şarköy, bugün Türkiye’ye olan güveni temsil ediyor.
“Kumsaldaki izmarit dahi kontrol ediliyor”
Mavi bayrak denilince akla denizin temizliği geliyor ama bu sadece denizi temsil etmiyor. Uluslararası Denetim Temsilcisi Venti, kumdaki sigara izmaritine kadar kontrol ediyor. Biz denetimi başarı ile geçtik. Mavi bayrakta her şey durumun doğal kalmasıyla ilgili. İnsan etkisinin kirletici ve yıpratıcı etkisini en aza mümkünse sıfıra indirilmesini amaçlıyorlar.
Mesela bir mavi bayrak kriteri sahildeki yosunların korunması. Yosunların denizin temizliği ile ilgili çok önemli işlevleri var. Erozyonu önleyen de bir etkiye sahip. Bu nedenle yosunların tümünün temizlenmesini istemiyoruz. Çünkü yosunlar plajların doğal birer parçası.
“Mavi bayrakta dünya üçüncüsüyüz”
TÜRÇEV Ulusal Mavi Bayrak Koordinatörü Almıla Kından Cebbari de yaptığı açıklamada “Uluslar arası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) dünya çapında 76 ülkeyi temsil ettiği bilgisini verdi.
TÜRÇEV’in 1993’te Turizm Bakanlığı önderliğinde, mavi bayrak programının Türkiye’de de başlatılabilmesi amacı ile kurulduğunu söyledi. Türkiye’nin 1996’da Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’na kabul edildiğini anlattı.
Mavi bayrak programının 30’u Avrupa olmak üzere dünya genelinde 45 ülkede uygulandığını belirten Kından-Cebbari “Dünya genelinde mavi bayraklı plajlar sayısında üçüncü sıradayız. 2023’te Türkiye’de 551 plajımız, 23 marina, 14 turizm teknesi ve 10 bireysel yatta mavi bayrağımız dalgalanıyor” dedi.
“Yosun kum erozyonunu önlüyor”
Alexrando Venti de Şarköy’ün ilçe merkezindeki 3 mavi bayraklı plajında yaptığı denetimlerde; Sağlık Bakanlığı su tahlil sonuçları, kumun temizliği, çöplerin ayrıştırılmış kutulara konulup konulmadığı, sağlık kabini kontrolü, cankurtaran kulesi ve ilkyardım çantası olup olmadığı, denize güvenlik mantarı çekilip çekilmediği, plaj sorumluluk sahasında kurtarma botu bulunup bulunmadığı, çevre düzenlemesi, kumsalın şezlongla işgal edilip edilmediği, engelli rampası, tuvalet, plajda etkinlik yapılıp yapılmadığı gibi kriterler içinde yer alan konularla ilgili inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı.
Denetim sonrasında Nevti kıyıdaki yosunların hepsinin toplanmamasına dikkat çekti. Nevti “Belki halk rahatsız oluyor ama biz de yerel yönetimlere kıyıda bir miktar yosun bırakmasını istiyoruz. Çünkü kıyıdaki kumun erozyona uğramasını önlüyor” dedi.
Denetimde Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkan vekili İhsan Renda da hazır bulundu.
TIKLAYIN - Mavi Bayrak'ta tek kriter denizin temiz olması değil
(YÖ/HA)