Ayça Damgacı, Halil Ergün, Kenan Işık, Sumru Yavrucuk, Ayşenil Şamlıoğlu, Övül Avkıran, Berfin Zenderlioğlu, Nedim Saban, Murat Garipoğlu, Kerem Kurdoğlu, Turgay Tanülkü, Adnan Tönel ve Mehmet Atak, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında tutuklu bulunan çocuklar için bir araya geldi.
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları'nın düzenlediği, dün akşam Beyoğlu Oyuncular Kahvesi'nde gerçekleşen etkinlikte sanatçılar öykülerini ve şarkılarını çocuklar için okudular.
"Çocuklar, çocuk muamelesi görmeliler"
Açılış sunumunu yapan Saban'ın ardından avukat Mehmet Uçum çocukların durumuyla ilgili bilgi verdi; çocukların yetişkinlerle aynı koşullarda yargılanmasının uluslararası standartlara aykırı olduğunu belirtti.
"Tutuklu çocukların iletişimde güçlük yaşadıklarını" ifade eden pedagog Esen Acarer, "Çocukların ırkları, dinleri, sınıfları ve ideolojileri ne olursa olsun çocuk gibi muamele görmeleri gerekiyor" dedi.
Tiyatrocu Yavrucuk, "Yetişkinler gibi yargılanan çocukların çok uzun süre hapishanede kaldıktan sonra dışarı çıktıklarında sevgiyle buluşmalarına olanak yok" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan Işık, Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" adlı oyunundan parçalar okudu. Cezaevinde büyüyen oyuncu Tanülkü de cezaevi anılarını anlattı.
Damgacı ve Şamlıoğlu, "Demir Oyunu", Yavrucuk "Anne Frank'ın Hatıra Defteri", Avkıran, Zanarlioğlu ve Saban da "Savaş Düşlerimi Çaldı" oyunlarından parçalar sahnelediler.
"72. Koğuş"tan bir bölümü ise Ergün, Işık, Tanülkü, Garipağaoğlu ve Atak okudular.
Yetişkin gibi yargılanan çocuklar
2004'te çıkartılan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi, kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ne benzer şekilde belli suçlar için özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kurulmasını öngörüyordu. TMK Haziran 2006'da yapılan değişiklikler sırasında, 15 yaşından büyük çocuklara yönelik kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davaların da bu mahkemelerde görüleceği hükmü eklendi.
Yine TMK'nin 13. maddesinde yapılan değişiklikle, 15 yaşından büyük çocuklar için "hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez; verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemez ve ertelenemez" hale geldi. Böylece TMK ve CMK 15 yaşından büyük çocukları "çocuk" olarak kabul etmezken, onların da yetişkinlerle aynı hükümler çerçevesinde yargılanmasının ve cezalandırılmasının önünü açtı.
TMK değişiklikleri, 28 Mart 2006'da Diyarbakır'da dört PKK'linin cenazesini kaldıran binlerce kişiye polisin ateş açmasıyla başlayan ve beş gün içinde beşi çocuk 10 kişinin ölmesi, yüzlerce kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan olayların ardından geldi.
Adalet Bakanlığı verilerine göre, tüm Türkiye'de TMY ve TCK'deki terör suçlarından 2006 ve 2007'de 1572 çocuk hakkında dava açıldı; 92'si Diyarbakır'da 174 çocuk mahkum oldu.(BÇ)