Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de sokağa çıkma yasağında yaşamını yitirenlerin ölüm nedenlerinin tespit edilmesine dönük otopsi işlemlerinin hukuka aykırı yürütüldüğünü açıkladı.
Sarıyıldız, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde, Cizre’de son bir haftada bodrum, sokak ve evlerde çıkarılan ve yakılmış halde bulunan cenazelerin otopsi işlemleriyle ilgili şikayetlerin kendisine iletildiğini yazdı.
Toplam 112 cenaze
Sarıyıldız, otopsilerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Otopsi işlemleri Urfa, Mardin, Silopi ve Antep’te yürütülüyor. Silopi’de 45, Urfa’da 28, Antep’te 20 ve Mardin’de 19 olmak üzere toplamda 112 cenaze var.
Teşhis ve otopsi işlemleri tamamlanan dört cenaze ailelerine teslim edildi.
Silopi’de bulunan 45 cenazeden 14’ünün otopsi işlemlerine avukatlar ve avukatların belirlediği adli tıp uzmanının katılmasına izin verildi.
Silopi’deki diğer 31 cenaze ile Mardin, Urfa ve Antep’te bulunan diğer bütün cenazelerin otopsi işlemlerine avukatlar ve avukatların belirlediği hekimlerin katılmasına savcılık kararı ile ya izin verilmedi, ya da otopsi avukatlardan habersiz yapıldı.
Hayatını kaybeden kişinin öncelikle kimlik tespitinin yapılması gerekmektedir. Hayatını kaybeden kişilerin yakınları ve avukatların aktarımına göre; cenazelerin tespit edilmesine dönük olanaklar sağlanmadı ve teşhis işlemleri engellendi.
“Olay yeri inceleme tutanağı verilmedi”
Faysal Sarıyıldız, Bakan Bozdağ’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Otopsi işlemlerine avukat ve avukatın belirlediği bir hekimin katılabileceği yasalar ve uluslararası protokoller tarafından düzenlenir. Bu açık hükme rağmen otopsi işlemlerine neden avukat ve hekimlerin katılmasına izin verilmiyor?
* Avukatların seçtiği adli tıp uzmanlarının dahi otopsi işlemlerine alınmasına neden müsaade edilmiyor?
* Otopsi işlemini yapan hekimin olaya dair ön bilgisinin olması ölüm nedeninin açığa çıkmasını sağlayacak verilerin başında gelir. Ancak Mardin, Urfa, Silopi ve Antep’te yapılan otopsi işlemlerinde hekimlere olay yeri inceleme tutanağının verilmediği iddia ediliyor. Otopsi işleminin sağlıklı sonuç vermesi amacıyla otopsi hekimlerine olay yeri inceleme tutanakları verildi mi?
* Yasada, ölüm nedeninin tespit edilmesi için ölen kişinin giysilerinin, otopsi işlemini gerçekleştiren hekimler gözetiminde çıkarılması gerektiği ifade ediliyor. Bu açık yasal düzenlemeye rağmen hayatını kaybedenlerin üstlerinin tamamen çıkartılmış halde hastanelere sevk edildiği yönündeki iddialar doğru mu?
* Otopsi işlemlerinin sağlıklı yapılabilmesi için hem teknik bakımdan hem de steril olarak uygun ortam sunuldu mu?
* Hayatını kaybedenler ve yakınlarından alınan kan eşleşmeleri nerede yapılacak?
* Avukatların ve hekimlerin otopsi işlemlerine katılmasına izin vermeyen savcılar hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatıldı mı? (AS)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı