Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Anadolu'nun son göçerleri, yörük Sarıkeçililerin 11. Geleneksel Göç Kervanı Etkinliği, pazar günü Kazım Karabekir Belediyesi’nin saldırısına uğradı.
Karaman'a bağlı Kazımkarabekir İlçesi, Hacıbaba Dağı, Çoka Çeşmesi’nde “İklim Değişikliği ve Pastoral Göçebelik” başlığıyla 13-14-15 Mayıs’ta yapılan etkinlik gerginlikle başladı, son gün yani pazar günü saldırıyla bitti.
Mersin'den yolan çıkan Sarıkeçililer vardıkları Karaman'da düzenledikleri Kervan Etkinliği'nde davar otlatma, teke yarışmasının yanında iklim değişikliği ve su sorununu konuştu.
TIKLAYIN - SARIKEÇİLİLER KİMDİR?
Duyuru metninde şöyle diyordu:
“İklim değişikliği oğlaklarımız, keçilerimizle, develerimizle bizim erken göç etmemize neden oldu. Göçün başlamasıyla birlikte hiçbir yerde suyu bulamayışımız hayvanlarımızı ve bizleri büyük sıkıntıya sokuyor. Düştük yine yollara, yaylaya gidiyoruz. Yayla sevinci içimizde ama istiyoruz ki yürüdüğümüz yollarda, konduğumuz yaylada yağmurlar olsun ki derelerde sular olsun, hayvanlarımızı sulayabilelim ümidiyle yollardayız.”
"Belediye Başkanı 'su konuşmayın' dedi"
İşte gerginlik bu “su” meselesiyle başladı.
bianet’e konuşan Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran yaşananları şöyle anlattı:
“Göç Kervan etkinliğimizde su konusunu konuştuk. Çünkü hayvanlara su bulmakta zorlanıyoruz. Etkinliğin yer aldığı çeşmede birkaç yıldır sular borularla taş ocaklarına aktarılıyor. Bize de su kalmıyor. 14 Mayıs’ta Kazım Karabekir Belediye Başkanı gelip bana ‘etkinlikte neden su konuşuluyor, göçebelik konuşulsun sadece’ dedi. Ben de dedim ki, Yörüklerin olması için su olması lazım.
"Arkasından da misafirlerimiz için bize verilen su tankerini ve çöp bidonlarını alıp gittiler. Giderken de gerginlik oldu. Sonra jandarma yatıştırdı. Bütün gece jandarma aracında ifade verdik. Devlet büyüklerine hakaret etmişiz. Su tartışınca devlete hakaret ediyormuşuz demek. 15 Mayıs’ta da etkinlik bitmiş, çadırları toplamaya başlamıştık. Oğlum 3 misafirimizi ilçeye götürüyordu araçlarına saldırı olmuş."
"Belediye ekibi saldırdı"
Oğuzhan Çoban, misafirlerin yer aldığı araçla giderken yaşananları şöyle anlattı:
“Saat 4 sularıydı. Kazım Karabekir ilçesine girmek üzereyken yolumuz kesildi. Kazım Karabekir Belediyesinin görevlileri çıktı araçtan. İki araç ve bir traktör oldular. Biz o sırada jandarmayı aradık araçtan çıkmadık. İçlerinden biri ‘başkanım arananlar bulundu’ dedi. Bize küfür edip saldırmaya başladılar. 'Mülki amirle siz nasıl konuşursunuz' dediler. Bir önceki günün hesabını sordular. Araçta maddi hasar var, darp raporumuz var.”
Pervin Savran, bu yaşadıklarının ilk saldırı olmadığını yıllardır göç esnasında bireysel birçok saldırıya maruz kaldıklarını ancak ilk kez bir belediye tarafından toplu bir saldırıya uğradıklarını söyledi.
Kazım Karabekir Belediyesi konuyla ilgili yeni bir açıklama yapmak istemediklerini belirtti.
Sarıkeçililer
Anadolunun son göçerleri, yörük Sarıkeçililer.
Kara keçi kılından çadırlarında kışı geçirdikleri Akdeniz kıyılarından, baharın gelişi ile birlikte hareket eder ve Toroslar üzerinden Orta Anadolu yaylalarına göçerler. Sonbahar gelince yeniden ılıman Akdeniz kıyılarına geri dönerler.
Yılın üçte birini develere yükledikleri evleri, arkalarında at ve itleriyle keçilerin peşinde geçirirler. Ama devletin baskıları ve doğanın yok oluşuyla birlikte göçerler gün geçtikçe yerleşik hayata geçmeye başladı.
Şu anda yaklaşık 187 aile yani 1200 Sarıkeçili göçer kaldı. Hayvanları da azaldı,100 develeri, aile başına ise 150 keçileri kaldı. (NV)