Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Kasım ayındaki başkanlık seçimleri yaklaşırken, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain başkan yardımcısı olarak Sarah Palin'i belirledi.
Şu anda Alaska Valisi olan Palin, 44 yaşında ve beş çocuk annesi. 1992 yılında, henüz 28 yaşındayken Wasilla şehir konseyine katılarak aktif siyasete giren Palin, 1996-2002 yılları arasında aynı şehrin belediye başkanlığı görevini yürüttü.
2003 ve 2004'te Alaska Yakıt ve Gaz Komisyonu Başkanlığı yaptığı süre içinde iş dünyasıyla da bağlar kuran Palin, 2006'daki seçimi kazanarak Alaska’nın en genç ve ilk kadın valisi oldu. McCain seçildiği takdirde, Palin ilk kadın başkan yardımcısı olacak.
Kürtaja karşı
Palin, muhafazakar kimliğiyle tanınan bir siyasetçi. “Eşcinsel evliliklere karşıyım ama birçok gay arkadaşım var” diyen Palin, 2006’da Alaska Valisiyken eşcinsel evliliklerine kolaylık sağlanmasını engelleyecek bir yasayı ilk önce destekleyeceğini söylese de daha sonra veto etmiş; buna gerekçe olarak da Alaska Yüksek Mahkemesi’nin “kararı anayasaya aykırı bulmasını” göstermişti.
Doğum kontrolünü destekleyen ama kürtaja karşı çıkan Yaşam İçin Feministler Derneği'nin (FFL) üyesi olan Palin, kürtajı “zalim bir operasyon” olarak tanımlıyor. Palin bireysel silahlanmaya taraftar ve yaratılış teorisine inanıyor.
Valilik görevini yürütürken seçim kampanyasında verdiği sözleri tutup kendi maaşını düşüren ve gelir vergisinde yüzde 60’a varan indirime giden Palin, Alaska halkı tarafından da sevilen bir siyasetçi. Anket sonuçlarına göre, halk Palin’i “yolsuzluk ortamında bir saflık sembolü” olarak görüyor. Ama Palin aynı zamanda kız kardeşinin eski eşini eyalet polis teşkilatının başına getirmek istemesine karşı çıkan güvenlik komiseri Walt Monegan’ı görevden aldığı iddiasıyla suçlanıyor.
"Deneyimsiz" eleştirisi
İki yıllık Alaska Valiliği dışında başka önemli bir görevde bulunmadığı için deneyimsizlikle eleştirilen Palin’in başkan yardımcısı adayı olarak belirlenmesinin sebebi olaraksa Hillary Clinton’ın Demokratlar’ın seçim kampanyasına katılmasına karşı Cumhuriyetçiler’in bir kadınla ortaya çıkmak istemesi gösteriliyor.
Cuma günü Palin’in adaylığı açıklanmadan dakikalar önce Wikipedia’da adına düzenlenen maddede aynı kullanıcı tarafından birçok değişiklik yapılması bunun bir reklam stratejisi olup olmadığını akıllara getirdi.
New York Times yazarı Noam Cohen, bunun etik olarak sorunlu olsa da normal olduğu görüşünde: “Modern siyasette sizin rakibiniz sizi tanımlamadan önce kendinizi tanımlamanız gerekiyor, ve çağımızda Wikipedia da bu stratejide önemli bir yer tutuyor.”(OA/EÜ)
* Bu haberi NY Times, The Guardian ve Taraf'tan Onur Açıkgöz derledi.