* Fotoğraf: Ankara Büyükşehir Belediyesi
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, süren davalara rağmen Saraçoğlu Mahallesi’nde devam eden “restorasyon çalışmasını” bir kez daha yargıya taşıdı.
Mimarlar, Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Emlak GYO A.Ş. yetkilileri, Güryapı Restorasyon Taah. Ve Tic. A.Ş yetkilileri, ASL Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti, MC İklimlendirme İnş. Taah. San. Ve Tic. Ltd. Şti ve Oğuz Özsoy Mühendislik hakkında, “2863 sayılı Kanuna muhalefet”, “görevi kötüye kullanma” ve “görevi ihmal” suçlarından kamu davası açılması talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tezcan Karakuş Candan, “Bir çivi dahi çakılamayacak olan alanda kepçelerle inşai çalışmalar yapılması, çelik kapılar takılması ve özgün malzemenin yok edilmesi restorasyon bilimine ve 2863 sayılı koruma kanuna aykırıdır. Saraçoğlu Mahallesinde kültür ve restorasyon bilimine aykırı katliam durdurulmalıdır” dedi.
Saraçoğlu Mahallesi
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk toplu konut tasarısı olan Ankara Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi’nin temelini 1944’te dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu attı.
Projesini Almanyalı mimar Paul Bonatz’ın çizdiği, 120 bin metrekareli alan üzerinde kurulan 75 bina, 450 lojman ve 250 tescilli anıt ağacın bulunduğu yerleşim biriminin yapımı 1946’da bitti.
Mahalle, üst düzey bürokratlar ve askerler için tasarlandı. Birçok bürokrat burada ikamet etti.
1. Derece Kentsel SİT Alanı statüsüne sahip mahallenin son sakinleri 2015’te polis zoruyla mahalleden çıkartıldı ve kentsel dönüşüm süreci başladı. Tahliye ardından kamu kullanımı tahsisleri kaldırıldı ve bir dizi idari işlem tesis edildi. İlk hazırlanan imar planını yargı iptal etti. Ancak bu plan sonrasında yeniden onaylandı ve imar uygulaması ile restorasyon projesi için onay kararları alındı.
Projede ne var?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile yüklenici firma Hasan Gürsoy’a ait olan Güryapı Şirketi mahalleye yönelik bir “restorasyon” projesi hazırladı.
Projede 112 bin metrekareden oluşan alana, 124 adet daireden oluşan konut alanı, 680 araçlık otopark, 160 odalı otel, ofis, kafe ve restoranların inşa edileceği açıklandı.
Projeye karşı yargı süreci devam ederken 1 Ekim’de mahallede yıkım çalışmaları başladı. Dip Sokak’ın her iki tarafından da mahalleye girişler güvenlik görevlilerince kapatıldı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 12 Ekim’de alana ziyaret gerçekleştirdiklerini, inşai faaliyetlerde; bina girişlerinin beton dökülerek yükseltildiğini, içeride zemin döşemelerin değiştirildiğini, tescilli bina kapısının kaldırılıp yerine çelik kapının takıldığını ve özgün malzemenin bozulduğunu,tescilli ağaçların kepçelerle devrildiğini tespit etti.
Proje, tarihi dokunun bozulacağı ve mahallenin ruhunun yitirileceği gerekçeleriyle pek çok kesim tarafından eleştiriliyor. (TP)