Sansürün ilk kez kaldırılışının üzerinden tam bir asır geçti. Ancak sansür uygulamalarının her çeşidi, yayın yasaklarıyla, soruşturma ve kovuşturmalarla ve akreditasyon pratiğindeki çifte standartla kendini gösteriyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), kutlama yerine gazeteciliğin önündeki sorunların yeniden gündeme getirilmesi ve mücadelenin yoğunlaştırılması için Geleneksel Gazeteciler Günü'nde yarın (24 Temmuz) Dolmabahçe Sarayı Has Bahçe'de saat 19.30'da bir tören düzenliyor.
Basın Özgürlüğü Ödülü Tahincioğlu ve Göktaş'a
TGC Basın Özgürlüğü Ödülü, mahkemenin Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Jandarma Genel Komutanlığı'na verdiği izleme yetkisini haberleştirdikleri için haklarında soruşturma açılan Gökçer Tahincioğlu ve Kemal Göktaş'a verilecek.
Törende 2008 Basın Özgürlüğü Ödülleri de sahiplerini bulacak. Törende Sürekli Basın Kartı taşımaya hak kazanan TGC üyelerine armağanları da verilecek. Tören bir kokteylle son bulacak.
BİA: Üç ayda 79 gazeteci düşüncesinden yargılandı
18 Temmuz'da BİA Medya Gözlem Masası'nın yayımladığı Nisan-Mayıs-Haziran 2008 Medya Gözlem Raporu, "Sansürün Kaldırılışı"ndan 100 yıl sonra dahi sansür ve sansür girişimlerinin düşüncenin önünde de denli ciddi birer engel oluşturduğunu gözler önüne seriyor.
BİA Raporu'na devletin işleyiş ve uygulamaları konusunda görüş ifade eden ve devlet odaklı hak ihlallerini kınayan 194 kişinin üç aylık dönem içinde yargıç karşısına çıkarıldığını saptamıştı. Rapora göre, 88 ayrı davada yargılananların 79'u gazeteciydi.
Geçen yıl aynı dönemde 132 kişi yargılanıyordu. Bir yıllık karşılaştırma 2008'in aynı döneminde dava edilenlerin sayısında yüzde 60 artış olduğunu ortaya koyuyor.
Üç ayda 46 kişi 301'den sanıktı; Zarakolu mahkum
Terörle Mücadele Yasası (TMY), Türk Ceza Kanunu (TCK), Atatürk'ü Koruma Kanunu yoluyla ifade "suç" olmaya devam ediyor. 301'e getirilen "Adalet Bakanlığı izni" durumu değiştirmiyor. Yayıncı Ragıp Zarakolu ise "159'dan dava açılırken izin alındığı" gerekçesiyle değişiklik de uygulanmayarak bin 400 YTL cezaya mahkum edildi. Halen 9 dava da Adalet Bakanlığı izni bekliyor.
19'u gazeteci 46 kişi 301'den 20 dava kapsamında yargılanıyor. Geçen yıl aynı dönemde 12 dava görülüyordu. "Kin ve düşmanlığa tahrik" başlıklı TCK 216'dan 9 davada 11 kişi yargılandı: Geçen yıl 5 dava vardı.
"Terör" suçlamasında yüzde 100'lük artış
14 kişi TMY 7/2 (terör örgütü propagandası yapmak) ve TMY 6/2'den (örgüt açıklamaları yayımlamak) açılan 8 davada hakim karşısına çıktı. Geçen yıl dava sayısı dörttü.
Adıyaman'daki Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin "PKK propagandası " iddiasıyla 18 aya mahkum oldu, halen hapiste. Geçen yıl aynı dönemde TMY'den 4 dava görülüyordu.
"Basın yoluyla hakaret" iddiasıyla 22 kişi hapis, 13 kişi manevi tazminat istemiyle yargılandı. Emekli bir hakimin "Her 10 bin cinayet davasının dokuz bininde kadın parmağı var" sözünü eleştiren Gaziantep Sabah Yayın Yönetmeni Nurgün Balcıoğlu'nu 20 bin YTL tazminat ödemeye mahkum oldu.
"Vicdani ret" hakkını savunan 8 kişi yedi davada "Halkı askerlikten soğutmak"tan yargılandı. Ayrıca, karikatüristler Mehmet Çağçağ, Muhammet Şengöz, İbrahim Özdabak ve Turhan Selçuk de hakim karşısına çıktı.(EÖ/EZÖ)