Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin desteklediği yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü gerçekleşti.
Konferansın açılışında konuşan yazar, yayıncı Mine Soysal, sektörün yaşadığı zorlu günlerden ancak Don Kişot ruhuyla geçilebildiğini söyledi. Soysal, “Bizler, bugün Türkiye yayıncılık sektörünü yaratanlar, kitap dünyamıza emek verenler, binlerce yıllık kadim bir geleneğin mirasçılarıyız” dedi.
"Bir mirasımız, tarihçemiz var"
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı, ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nin deneyimli yayıncısı Bodour Al Qasimi ise; kitap endüstrisinin geleceğine ilişkin öngörülerini paylaştı: “Biz yayıncıların zorlukların üstesinden gelme konusunda çok eskiden gelen bir mirasımız, tarihçemiz var. En büyük engellerle karşılaştığımızda bile her zaman hayatta kaldık ve başarılı olduk.”
Qasimi, değişime uyum sağlamanın, yayımlama özgürlüğünün ve kültürel çeşitliliğin altını çizdi.
"Okurla bağımızın zedelendi"
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı ve Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk de yayıncı Banu Ünal’ın kitap pazarının geleceğine ilişkin sorularını yanıtladı.
E-ticaretteki indirimlere dikkat çeken Kocatürk, “Yüksek indirimler nedeniyle kültür hizmetimizin itibarsızlaştırıldığı, okurla bağımızın zedelendiği kısır bir fiyat tartışmasının içine sokuluyoruz” dedi. Kocatürk, artık rekabet yasalarının da gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sansüre vurgu yapan PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı Zeynep Oral ise; “Sansür düşünceleri, gerçekleri engelleme çabasıdır ve aynı zamanda geleceğe ipotek koyma tutkusudur" dedi. Türkiye Yayıncılar Birliği'nin bu yıl hazırladığı "Yayıncılık İlkerimiz" metninden söz eden Oral, "Umutluyum. Çünkü, edebiyatın ve tüm sanatların özünde yaratıcılık yatar. Her yaratıcı eylem ileriye yöneliktir, geleceği hedefler" diye konuştu.
"Doğa sevgisi kitaplara yansıdı"
Edebiyat günü, Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2021 Ödül Töreni’yle sona erdi. Bu yıl da çevrimiçi gerçekleşen ödül töreninde konuşan proje başkanı, editör Müren Beykan, “doğa sevgisi” temasının gençlerin yazdığı yüzlerce öyküye nasıl yansıdığını anlattı.
Gençlerin, doğanın bilinçli ya da bilinçsiz harap edilmesini esas aldığını belirten Beykan, “Gençler, doğaya saygının, onunla uyum içinde yaşamanın acilen hayata geçirilmesi gereğini hatırlatıyor ve bu uğurda eylem planları öneriyorlar,” dedi.
Konferansın tüm içeriği, aralık ayında Keçi’nin KIŞ 2021 sayısında, keciedebiyat.com adresinde yayınlanacak. 12. Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 2022 sonbaharında gerçekleşecek. (RT)