Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), bugün açıkladığı Sansür Raporu'nda ilk 10 ülke arasında Türkiye'ye yer vermedi.
Sansür sıralamasında başı Eritre çekiyor. Ardından Kuzey Kore, Suriye ve İran geliyor. Sıralama şöyle devam ediyor: Ekvator Ginesi, Özbekistan, Burma, Suudi Arabistan, Küba ve Belarus.
CPJ, ikinci bir sansür sıralaması yaparak şu ülkelere de dikkat çekti: Türkmenistan, Çin, Etiyopya, Vietnam, Sudan ve Azerbaycan.
Eritre'de uluslararası medyanın yasaklandığını, uluslararası gazetecilerin sınırdan çevrildiğini yazan CPJ, ülke medyasının da tamamen hükümet kontrolü altında olduğunu ifade etti.
Dünyanın en çok sansür uygulayan ülkesi seçilen Eritre'de, İletişim Bakanlığı yetkilileri yayınlanacak her şeyi denetliyor.
Adını vermeden CPJ'ye konuşan Eritreli bir gazeteci, sürekli Devlet Başkanı Isaias Afewerki hakkında yazdıklarını, Afewerki'nin "sürekli spot ışıkları altında olduğunu" söyledi.
Haberler devlet ajansı kaynaklı
CPJ'nin 2006'daki sansür listesinin bir numarasında olan Kuzey Kore'deki haberlerin neredeyse tümü resmi devlet ajansı olan Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı kaynaklı.
CPJ, Suriye ve İran'da siyasi ayaklanmaların sonucu sansürün artırıldığı yorumunu yapıyor. 2006'daki listede Suriye üçüncü sıradayken, bu yıl üçüncü olan İran listede bulunmuyordu.
Suriye'de uluslararası medyanın engellendiğini yazan CPJ, Suriyeli gazetecilerin de zor kullanılmak suretiyle işlerini yapmalarının imkansız hale getirildiğini öne sürdü.
Facebook ve Twitter da gözlem altında
CPJ'ye konuşan Suriyeli gazeteci Eiad Shurbaji, medyanın durumunu şöyle anlattı:
"İsyanlar başlamadan önce de sansür vardı ancak Devlet Başkanı Beşar Esad isyancılarla savaşmaya başladığından beri aşırı derecede arttı. Medya sansürü, Esad'ın gücünü koruması için önemli bir araç."
Sansür raporunda, medyanın yanı sıra Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin de sansüre tabi tutulmasına değinildi.
İran'ın da özellikle internet üzerinde yoğun sansür uyguladığına değinen CPJ, özellikle nükleer programıyla ilgili bilgi akışını engellemek için gazetecilerin hapse atıldığını ifade etti.
"Çin kötü örnek oluyor"
Ekvator Ginesi'nde de hükümet dolaylı veya dolaysız yollarla medyayı kontrol altında tutuyor, Özbekistan'da ise bağımsız gazetecilerin çalışmasına izin verilmiyor, sürekli tutuklanma tehdidi altındalar.
Burma'da yapılan bir dizi reformun sansür yasalarına dek uzanmadığını açıklayan CPJ, Suudi Arabistan'ın diğer Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi siyasi ayaklanmalara sert yanıt verdiğini yazdı.
Küba'da Komünist Parti tüm ulusal medyayı kontrol altında tutarken, Belarus'ta da bağımsız medyanın temsilcileri illegal yayın yapmak durumunda bırakıldı.
CPJ, ikinci sıralamada yer alan altı ülkede de ağır sansür uygulandığını ifade ederek, Çin'in gelişmiş sansür teknikleriyle "diğer ülkelere kötü örnek olduğunun" altın çizdi. (AS)
* CPJ raporunun tamamını buradan okuyabilirsiniz.