HÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kafalı, Şanlıurfa Bölgesinde anne ve yeni doğan bebek ölümlerinin de çok fazla olduğunu vurguladı.
Kafalı, "Bu tür ölümlerin temel sebebi, halkın geleneksel yaklaşımının çok kötü olmasıdır. Anneler gebelik zamanında doktora gidip, hiç takip olmuyor. Bu nedenle anne ve bebek için oldukça riskli bir takım sorunlarla karşılaşıyoruz. Biz istiyoruz ki gebelerimiz doktora takibe gelsinler, bizler de ona göre davranalım" diye konuştu.
Kafalı GAP Bölgesi'nde yaşayan kadınların çoğunluğunun erkek doktora gitmeye utandığını belirten Doç. Dr. Hasan Kafalı, şöyle konuştu:
"Gebe kadınların doktora başvurması gerekirken, maalesef büyükanne, büyükbabanın teyzenin akrabaların sözlerini dikkate alıyorlar. Şanlıurfa'da yapılan doğumların yüzdesine bakıldığı zaman, doktor yerine mahalle ebesiyle doğumun fazla olduğunu görüyoruz. Tarlada doğum oranı da yüksek. Tarlada yapılan doğumlar, çok sakıncalı, çok tehlikeli oluyor."
Kafalı Şanlıurfa'da bir çok yanlış inanç ve uygulamaların olduğuna dikkat çekti:
"Geleneksel uygulamalarda, faydalı olacağı inancıyla bebeklerin göbek kordonu cam kırığı veya jiletle kesiliyor. Kordonun kuruyup düşmesi için penisilin tozu ekleniyor. Kimisi de göbeğin ufalıp dökülmesi, tükürüklenmesi için anne sütü, tereyağı, zeytinyağı sürüyor. Artık dünyada görülmeyen tetanos, ne yazık ki bölgemizde oldukça sık görülüyor."
Şanlıurfa'daki batıl inançların sakıncalı doğumlara yol açtığı söyleyen Kafalı son olarak şunları söyledi:
"Şanlıurfa'da kadına insan muamelesi yapılmıyor. Gebelik boyunca kadınların ağır işlerinde çalıştırılması, çok yanlış olduğu gibi sakıncalı doğumlara neden olabilir. Kadın ağır şartlarda çalışırsa daha rahat doğum yaparlar düşüncesi, çok yanlış bir harekettir. Bir de doğumun kolay olması için eşek semeri bağlanması var. Kadının ağır işte çalışmaması, eğer çalışıyorsa hem kendisini, hem de bebeğin hayatını tehlikeye attığını bilmesi gerek." (AD/EÖ)