Fotoğraf: Melike Gallenkuş/AA
Esenyurt'taki Özel Doğa Hastanesi'nin tabelasını takarken elektrik akımına kapılarak ölen 17 yaşındaki çocuk işçi Eren Eroğlu davasında mahkeme, sanıklara iyi hal indirimi uyguladı.
Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında; 3 kişi beraat ederken, bir sanık 3 yıl 4 ay, 3 sanık ise ikişer yıl altışar ay hapis cezasına çarptırıldı.
Duruşmada söz verilen baba Erdinç Eroğlu, yaklaşık 5 yıldır davanın devam ettiğini belirterek oğlunun çalışmaması gereken bir yere gönderildiğini, iş yerinde işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmadığını hatırlattı.
Baba Eroğlu, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Müşteki avukatları da sanıkların cezalandırılmasını talep etti.
Sanıklar Esenyurt Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Faruk Dedeoğulları, dijital baskı merkezi ve reklam hizmetleri şirketinin ortakları sanıklar; Feridun Taktak ve Pınar Öz'ün "taksirle öldürme" suçundan dava açılmış olsa da olayda taksirlerinin bulunmadığını belirterek beraatlerine karar verildi.
Şirketin mesul müdürü sanık Erol Mutlu'yu 4 yıl hapse mahkûm etti ancak "iyi hal indirimi" uygulayarak cezasını 3 yıl 4 aya indirdi.
Mahkeme, sanıklar Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Akboğa, Ustabaşı Emin Telbisoğlu ve hastane işletme müdürü Ulucan Köse'ye ayrı ayrı 3 yıl hapis cezası verdi ancak yine "iyi hal indirimi" uygulayarak cezalarını 2 yıl 6 ay hapse düşürdü.
"Karara itiraz edeceğiz"
Duruşma sonrası açıklama yapan baba Erdinç Eroğlu, bütün sorumlular ve kusurlar belli olduğu halde sanıklara en alt sınırdan ceza verildiğini söyleyerek,
"Bu dava süreci zaten etkin olmadı. 5 yıldır adalet mücadelesi veriyoruz. Bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Karara itiraz edeceğiz" dedi.
Eren Eroğlu'nun annesi Nezahat Eroğlu ise "Bir çocuk, bir can gitmiş, bu olmamalıydı. Verilen ceza 2 sene olmamalıydı. Benim oğlum orada çürürken, onların burada gezmeleri, çıkmaları beni çok rahatsız ediyor" dedi.
İstanbul Esenyurt'ta 2013 yılında özel bir hastaneye tabela tamiri yapmak için giden 17 yaşındaki Eren Eroğlu, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş, mesai arkadaşı Haydar Sakcı ise yaralanmıştı. (AÖ)
2018'de 67 çocuk işçi hayatını kaybetti
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2018 verilerine göre 67 çocuk işçi yaşamını yitirdi. 23 kişi 14 yaş ve altı olarak tespit edilirken 15 - 17 yaş arası ise 44 kişi olarak belirlendi.
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuk işçilikle mücadele etmek ve çocuk işçiliğini durdurmak için "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı" hazırlamış ve 2018 yılını "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı" ilan etmişti.(AÖ)
TIKLAYIN - Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı Değerlendirmesinde Veriler, Deneyimler, Planlar