Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesiyle ilgili davada, Yargıtay'ın sanık Ünal Osmanağaoğlu'na verilen beraat kararını bozmasının ardından ilk duruşma bugün görüldü.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Osmanağaoğlu yine gelmedi. 13 Temmuz tarihli 10 günlük doktor raporunu mahkemeye gönderen Osmanağaoğlu tutuklu.
Mahkeme heyeti, Osmanağaoğlu'nun Yargıtay'ın kararına dair sözlerini duymak ve savunmasını almak için mahkemeye getirilmesine karar verdi ve davayı yarın (21 temmuz) saat 14:00'e erteledi.
Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu, 23 Haziran'da DİSK'in Kurucu Genel Başkanı Türkler'in katil zanlısı Osmanağaoğlu hakkındaki beraat kararını bozarak, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması doğrultunda karar vermişti.
Yargıtay'ın kararı, 8 Temmuz'da mahkemeye ulaşmıştı.
Avukatlar Yargıtay kararına uyulmasını istedi
Yargıç taraflara Yargıtay'ın kararıyla ilgili görüşlerini sordu. Türkler ailesinin avukatları mahkemeden karara uymasını istedi.
Avukatlardan Rasim Öz "İnancımı sarsmadıkları için Ankara'daki yargıçları alkışlıyorum" dedi. Ergin Cinmen 1996'da açılan davayla ilgili "24 yıl boyunca devlet katilleri korudu. Devlet azmettirenin ta kendisidir" diye konuştu.
Sanık avukatlarıysa, Yargıtay kararındaki muhalefet şerhlerinin mahkemeye gönderilmemiş olmasından ve medyada davayla ilgili haberler yapılmasından, müdahil avukatlarla görüşülmesinden yakındı. Cinmen "Türkler katledildiğinde Türkiye'nin en büyük sendikal örgütünün başkanıydı. Medyada ilgi görmesi doğaldır" diye yanıt verdi.
Avukatlardan Kudret Yıldırım cinayetin insanlık suçu olduğunu savundu ve zamanaşımının işletilmemesi gerektiğini savundu.
Mahkemeye kısa bir ara verildikten sonra mahkeme başkanı bugünkü celsenin kararını okudu. Kararda, "...sanığa verilecek cezanın bozmaya konu olan cezadan daha ağır olma ihtimali bulunduğundan sanığın hazır edilmesinin gerektiğine, sanığa verilen sağlık raporunun tam teşekküllü hastaneden geçirilerek, zamanaşımı süreleri de dikkate alınarak, duruşmada hazır edilmesine oybirliğiyle karar verildi" denildi.
Beraat kararları hep Yargıtay'dan döndü
Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980'de İstanbul'da evinin önünde öldürüldü.
Cinayetle ilgili ilk dava 1981'de Ankara Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nde başladı. İlk karar 7 Nisan 1987'de çıktı. Abdülsamet Karakuş ve Aydın Eryılmaz, Türkler'i öldürmekten 12'şer, olayda kullandıkları aracı gasp etmekten de 20'şer yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Osmanağaoğlu hakkında cinayetten 16 yıl sonra dava açıldı, 19 yıl sonra yakalanabildi.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2003'te Türkler'i öldürmekten yargılanan Osmanağaoğlu hakkında beraat kararı vermiş, ancak Yargıtay, Mayıs 2005'te bu kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozmuştu.
Mahkeme, Yargıtay'ın kararına uymamış, Öz'ün deyişiyle "hiçbir işlem yapmadan aynı kararda ısrar etmişti." Öz de, 5 Şubat 2007'de kararı temyiz ederek yeniden Yargıtay'a taşımıştı.
Yargıtay, Ocak 2009'da, bu kez Osmanağaoğlu'nun eylem yerinin belirlenmesi, keşif yapılması, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek, suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığını yazarak mahkemenin kararını ikinci kez bozdu.
Mahkeme yine kararında direndi. Yargıtay yeniden beraat kararını bozdu. (BT/TK)