İlk kez tercüman atanan KCK İstanbul ana davasında, tercüman aynı zamanda davanın tutuksuz sanığı İrfan Hülakü olduğu için avukatlar duruma itiraz etti.
Mahkeme, komisyonun kendisine de bildirim yapmasının ardından karar vereceğini açıkladı.
Beş ay tutuklu kalmıştı
Silivri'de İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 118’i tutuklu 205 kişinin yargılandığı davanın 22. duruşması bugün başladı. Duruşmaya tutuklu sanıklardan 116’sı katıldı, tutuklu yargılanan Arslan İşçioğlu ve Sevim Er ise rahatsızlıkları nedeniyle mahkemeye gelmedi. Tutuksuz sanıklardan da sekiz kişi duruşma salonundaydı.
Tüm sanıkların avukatlarından Sinan Zincir, davada tutuksuz yargılanan Hülakü'nün İstanbul Adalet Komisyonu tarafından davaya Kürtçe tercüman olarak atandığını söyledi.
Avukat Zincir, daha önceden Kürtçe tercümanlık yaptığı için İstanbul Adalet Komisyonu'nda kaydı bulunan Hülakü'nün, davanın sanığı olması nedeniyle tercümanlık yapmasının menfaat çatışmasına neden olacağını söyledi, atamaya itiraz etti.
Mahkeme heyeti başkanı Ali Alçık ise mahkemeye zaten bu konuda bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.
Avukat Davut Erkan, bianet’e yaptığı açıklamada, İstanbul Adalet Komisyonu’ndan henüz mahkemeye bu konuda bir yazı ulaşmadığı için mahkemenin bu konuda değerlendirme yapmadığını söyledi.
Komisyon şimdilik sadece Hülakü’ye bildirim yapmış durumda.
İrfan Hülakü, 50’yi aşkın kişiyle birlikte 28 Ekim 2011’de gözaltına alınmış, 1 Kasım’da tutuklanmıştı. Hülakü, aralarında Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 14 kişiyle birlikte 10 Nisan 2012’de, "tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve delil durumu" gerekçe gösterilerek tahliye edilmişti.
“Her sanığa üç dakika düşüyor”
Duruşmada söz alan avukat Ercan Kanar, sanıkların 1,5 yılı aşkın zamandan beri tutuklu yargılandığınıve duruşmaların 10 günlük periyotlar halinde görüldüğünü söyledi.
Kanar, yaptığı hesaba göre, avukatlara talepler için 380-390 dakika düştüğünü, her tutuklu sanık için beyanda bulunma süresinin de 3-3,5 dakika arasında olduğunu söyledi şöyle devam etti:
“Bu sürede, ağır suçlarla yargılanan müvekkillerimiz açısından heyeti ikna etmemiz mümkün olmuyor. Yargılama tartışmalı olur. Tartışmamız gerekiyor.”
Kanar, talepler için avukatlara üç gün süre verilmesini istedi.
Hakim Alçık ise duruşma günlerinin belirlendiğini, 14 Mart Perşembe günü öğleden sora başlayarak ertesi gün 15.00'e kadar talepler için süre verileceğini açıkladı.
Hala iddianame okunuyor
Duruşmada avukatların konuşmalarının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen’in hazırladığı 2 bin 400 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi.
İddianame, TRT tarafından görevlendirilen spikerler Ayla Demirtaş Çayır ile Süha Üner tarafından 1289'uncu sayfadan itibaren dönüşümlü olarak okunuyor.
Duruşma yarın sabah 10:00’da devam edecek. (AS)
* Fotoğraf: Bülent Doruk / AA