Muğla, Köyceğiz'deki Sandras Dağı’nda doğayı ve ekolojik yaşamı katledecek maden sahalarına yönelik verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili avukat Burak Erbay’ın açtığı davada bilirkişi heyeti maden sahasında keşif yaptı.
Bilirkişi heyetinin keşfini inceleyen CHP’li Burak Erbay, sonrasında açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya Eğitim-Sen Köyceğiz Şubesi, Köyceğiz Doğa Derneği, CHP Köyceğiz Kadın Kolları, ADD Köyceğiz Şubesi, MUÇEP ve Sandras Platformu temsilcileri katıldı.
“Doğamıza ve yaşam hakkımıza sahip çıkmak için buradayız” diyen Erbay, “İktidar sahipleri doğal güzelliklerimizi peşkeş çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz de buna karşı direniyoruz. Bu bölgede bir maden sahası için verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı açtığımız bir dava vardı. Bu davanın keşfi yapıldı. Biz de keşfi yakında takip ettik. Bu konunun takipçisi olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Bölge kuraklığa teslim olacak”
Yazın yaşanan orman yangınlarında eşsiz güzellikteki ormanların büyük oranda tahrip olduğunu hatırlatan CHP’li vekil şöyle devam etti:
“Ağaçlarımız yanmış, yaban hayatımız yok olmuştu. Şimdi de bu maden ruhsatlarına izin verilirse daha fazla ağaç kesilecek ve en önemlisi de bölgemizin yaşam kaynağı olan yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımız büyük zarar görecektir. Bölgemiz kuraklığa teslim olacak, doğal güzelliklerimiz yok olacaktır.
“Daha önce kazandık yine kazanacağız”
“Bugün burada olan, bu mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum. Hep birlikte doğamızı, topraklarımızı ve sularımızı savunuyoruz. Bu topraklar bize atalarımızdan miras kaldı. Bizim görevimiz, aldığımız bu mirası çocuklarımıza ve bizden sonra gelecek kuşaklara daha güzel bir şekilde bırakmaktır.
“Daha önce de doğamızın katledilmesine karşı mücadele etmiş ve başarılı olmuştuk. Şimdi de bütün doğasever hemşerilerimizle birlikte mücadele ederek bu katliama izin vermeyeceğiz. Biliyoruz ki Sandras ölürse Muğla ölür.”
Sandras Dağı
Sandras Dağı, Toros Dağları’nın batı ucunda Köyceğiz Gölü’nün hemen kuzeyinde yer alır. Doğu ve güneydoğuda Dalaman Çayı, güneybatıda Namnam Çayı, kuzeyde Beyağaç ve güneyde Köyceğiz ilçe merkezleri ile sınırlanır. En yüksek noktası Çiçekbaba Tepesi olan alanın güney yamaçlarında yerleşim birimleri daha yoğundur. Genelde orman ve makiliklerle kaplı alanda anıtsal nitelikli çok sayıda ağaç bulunur.
Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olan bölgede ardıç (Juniperus), kızılçam (Pinus brutia), karaçam (Pinus nigra ssp. pallasiana), karışık iğne ve geniş yapraklı ormanlar, sığla (Liquidambar orientalis) ormanları, nehir kıyısı bitki toplulukları, maki toplulukları, kuru tarım alanları ve yüksek dağ çayırlarından oluşur. Makilik alanlar özellikle güney yamaçlarda yoğundur.
Bölgenin alçak kesimlerinde kızılçam daha yüksek kesimlerde ise karaçam ormanları yer alır. Sığla ormanları, Dalaman Çayı ve kollarını çevreleyen sulak düzlüklerde bulunur. Dağın yüksek kesimlerinde ise alpin bitki örtüsü toplulukları bulunur.
Sandras Dağı Türkiye’de bitki çeşitliliği açısından önde gelen alanlardan birisi. Alandaki endemizm oranı oldukça yüksek. Alanda 63 bitki taksonu ÖDA kriterlerini sağlamakta. Bolanthus stenopetalus, Ferulago sandrasica, Genista sandrasica, Gypsophila davisii, Lamium sandrasicum, Pilosella sandrasica, Silene brevicalyx, Thlaspi leblebici ve Tragopogon oligolepis bitki türlerinin bilinen dünya dağılımı yalnızca Sandras Dağı.
Alan, çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) ve vaşak (Lynx lynx) gibi büyük memeli türleri için önemli bir yaşam alanı.
Akdeniz biyomuna özgü ve dar yayılışlı bir sürüngen türü olan Lacerta oertzeni isimli kertenkele alanda yaşar. Ayrıca alanda Akdeniz biyomuna özgü ve ülkemize endemik büyük esmer (Maniola megala) ile nesli bölgesel ölçekte tehlike altında olan karagözlü mavi kelebek (Glaucopsyche alexis) yaşar.
Bölge halkı genel olarak geçimini tarım, hayvancılık ve turizm faaliyetlerinden sağlar. Ormancılık faaliyetleri de yine bölge halkı tarafından gerçekleştirilir. Arıcılık, alanda yürütülen faaliyetlerden bir diğeri.
(TP)