"Bir kadın valimiz oldu, 81 il var. Bir kadın başbakanımız oldu. Her makamda bir kez kadın bulundurmak devlet politikası. Numune gibi. Bunu da 'Türkiye'de kadınlara yasak var' demesinler diye yapıyorlar."
Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER), "Siyasette Kadın: Ne Kadar Katılıyoruz, Ne Kadar Temsil Ediliyoruz?" başlıklı panelinin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Karin Riis Yorgensen'le birlikte diğer konuşmacısı Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) Başkanı Hülya Gülbahar'dı.
Yerel seçimlerin sonunda dünyada sonuncu olacağız
Gülbahar yerel seçimler öncesi birden çok soruna işaret etti.
"Riis Yorgensen kreş, çocuk bakımı hizmetinin Danimarka'da bir devlet hizmeti olduğundan bahsetti. Türkiye'de kadınlar için SSGSS ya da istihdam paketi uygulamalarıyla bu bir hayal. Ama sonuçta o çocukları kimin eve getirip götüreceği de yine bir kadınlık sorunu olmaktan çıkamıyor."
Gülbahar Türkiye'de medyayı da eleştirdi:
"Meclise giren kadınların ne renk ruj sürdükleriyle, saçını boyatıp boyatmamalarıyla ilgileniyorlar. Kadının siyasette varlığını yıpratıcı bir süreç."
KADER'in kampanyalarından bahseden Gülbahar 2007 Genel seçimleri için hazırladıkları "Meclise girmek için bıyıklı olmak şart mı?" diye sorduklarını ve cevabını da seçim sonunda 'Evet, şart" olarak öğrendiklerini söyledi.
Yine 50 kadın milletvekiliyle eskiye kıyasla oranın yüzde 9.1'e çıkmasının olumlu ancak umutlanmaya yetmediğini söyleyen Gülbahar "Bunu yerel seçimlerde gördük. Dünyada 6. sıradayız. Bu seçimlerin sonundaysa bence sonuncu olacağız. Partiler çok az kadın aday çıkardı. Diğer yandan aday gösterdikleri kadınların seçilme olasılığı zayıf" dedi.
"AKP Erdoğan'ı bile dinlemedi"
Bu durumu "vahşi erkek egemenliğine" yoran Gülbahar "Başbakan Erdoğan 4 adaydan birinin kadın birinin genç olması gerektiğini tüm il teşkilatlarını telefonla arayarak söyledi. Genelge yayınladı. Ama AKP 18 kadın aday çıkardı. Sadece biri büyük şehir belediye başkan adayı" şeklinde konuştu.
Diğer yandan "kadınlar haklarını kullanmayı bilmiyorlar" tartışmasına katılmadığını söyleyen Gülbahar Türkiye'de daha kadınların seçme seçilme hakkı yokken ilk partileşme başvurusunun da kadınlardan geldiği bilgisini verdi.
Kadına yönelik şiddet konusunda da KSGM'nin araştırmasından bir sonucu paylaşan Gülbahar "Şiddete uğrayan kadınların yüzde 92'si hiçbir yere başvurmuyor. Bu çok korkunç" dedi.
Gülbahar'ın değindiği bir başka konu da Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu oldu.
"Avrupa ile farkımız burada. Eğer orada Fırsat Eşitliği komisyonu deniyorsa kadın-erkek eşitliğinin mevcut olmasından hareketle deniyor. Türkiye'de bu eşitlik yokken nasıl komisyona Fırsat Eşitliği komisyonu diyebiliriz?"(EZÖ)
"Türkiye'nin 'Kadın ve İktidar'ın Bir Arada Olabileceğini Anlaması Gerekiyor" başlıklı haberi okumak için tıklayınız.