* Fotoğraflar: AA, Sosyal Medya
Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyadaki ekoloji tahribatlarını, direnişlerini ve kazanımlarını takip eden Ekoloji Radarı'nın yürütmeye başladığı kampanyada Türkiye'deki çevre tahribatları hatırlatılacak.
Bu kapsamda yürütülecek kampanyanın ilk durağı Trabzon, Uzungöl'deki çevre felaketleri.
TIKLAYIN - Uzungöllüler HES'e Karşı UEFA'dan Destek İstedi
Oluşum, kampanyaya dair şu ifadelere yer verdi:
"Sandığa giderken yanınızda bulunması gerekenler listesine Uzungöl ile başlıyoruz. İktidar eliyle ekokırım suçu işlenen doğa ve yaşam alanlarını seçime kadar sizlerle paylaşacağız."
Sandığa giderken yanınızda bulunması gerekenler listesine Uzungöl ile başlıyoruz.
— Ekoloji Radarı (@EkolojiR) June 5, 2022
İktidar eliyle ekokırım suçu işlenen doğa ve yaşam alanlarını seçime kadar sizlerle paylaşacağız.
Seçime kadar ancak tamamlanacağı için şimdiden başladık. pic.twitter.com/3my2XSTwOY
Uzungöl'de ne oldu?
Yaklaşık 30 bin hektarlık alanıyla özel çevre koruma bölgesi ilân edilen Uzungöl, Türkiye'de ilk olarak 2001 yılında kaçak yapılarıyla gündeme geldi. Yapılaşmayla ilgili harekete geçen -eski adıyla- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İmar Barışı'na uygun olmadığı tespit edilen 112 yapıdan 17'sinde düzenlemeye gidip, geri kalanlarını yıkmıştı.
2008 yılında Trabzonspor Kulübü bünyesinde yer alan Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic. Limited Şirketi ile talip olduğu Uzungöl Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nin ihalesini kazanmıştı.
23 Aralık 2019'da gerçekleşen yıkımlarda yurttaşların direnişi uzun süre gündemde kalmıştı. Şimdiyse Uzungöl'deki otel, pansiyon ve iş yerlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Uzungöl'e dairUzungöl, adını kıyısında bulunduğu gölden alıyor. Göl, yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş. Bölgedeki yerleşim tarihte ilk olarak 1586 yılında Rumca "Saraho" ismiyle görülüyor. Kayıtlara göre, bölgede ilk kalıcı yerleşim ise 1650'li yıllardan sonra. Müslümanların göçüyle 12 haneli bölgenin nüfusu arttı ve 1876 kayıtlarında bölgedeki yerleşim sayısı 229 hane olarak kaydedildi. |
(TY)