*Fotoğraf: HDP Basın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteciler Komisyonu, Suriye savaşının 10. yılında, Göçmen ve Mülteciler Çalıştayı'nı çevrimiçi düzenledi.
Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Sevgili Deniz Poyraz'ı buradan bir kez daha sevgiyle, saygıyla, minnetle anıyorum. Alçakça bir saldırı sonucu kaybettik arkadaşımızı, yoldaşımızı. Bu cinayet göz göre göre gelen bir cinayetti. Basit bir olay gibi gösterilmeye çalışılıyor. Ancak kim bu olayın sıradan bir saldırı olduğunu, bir meczubun anlık öfkesinin sonucu gerçekleşen bir olay olduğunu söylerse bilin ki cinayetin ortağıdır. Bilin ki bu cinayet planının arkasındadır. Bilin ki bütün bu planların bir parçasıdır" dedi.
"Planı tanıyoruz"
"Bu saldırı başından beri söylüyoruz bilinçli, planlı, organize bir saldırıdır. HDP'ye yönelen saldırıların bir devamıdır" diyen Sancar, şöyle devam etti:
"Tek hedef HDP değildir. Burada asıl yapılmak istenen şey bütün demokrasi güçlerini sindirmektir. Bunun yolu olarak da kaos çıkarmak istiyor iktidar ve iktidar içindeki güçler. Biz bu planı tanıyoruz. Sadece 2015 yılı 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönemden değil önceki yıllardan da tanıyoruz.
"90'ları aramızda yakından yaşamış ve o dönemin olaylarına tanıklık etmiş, o dönemin büyük insanlık suçları ile ilgili çalışmalar yapmış arkadaşlarımız var. Eren Keskin'i görüyorum, hem tanığıdır hem vahşetin takipçisi olmuştur.
TIKLAYIN - Deniz Poyraz kadınların omuzlarından uğurlandı
TIKLAYIN - Pervin Buldan: Yarım saat farkla büyük bir katliam olabilirdi
"Birçok arkadaşımın da o dönemin aynı şekilde hem tanığı hem takipçisi olduğunu biliyorum. Hatice Can Ablam burada. O yıllarda da birlikteydik.
"Neden o döneme atıf yaptım çünkü o dönem Türkiye'de zorunlu göç ya da yerinden etme pratiğinin belki de dünyada son çeyreğinde yaşanan en vahşi örneğine tanık olmuştuk.
"Köyler yakılmıştı, evler darmadağın edilmişti, yaşam alanları darmadağın edilmişti ve yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakılmışlardı. Mülteciler ve göçmenler dediğimiz zaman iç göç ve zorla yerinden etme uygulamalarının da önemli bir yeri var.
"Deniz'in yaşamı kararlı bir hikayeye dayanıyor"
"İzmir Kadifekale'de yaşayan bir ailenin mensubuydu Deniz Poyraz yoldaşımız. Kadifekale iç göçün sembol yerleşimlerindendir. Oraya İzmir'in Mardin'i adı verilir.
"Bir kısmı farklı nedenlerle de olsa çoğunluğu 90'lı yıllardaki zorla göç ettirme, köy yakma, boşaltma politikalarının sonucu olarak İzmir'e gelmişler ve Kadifekale'ye yerleşmişlerdir. Deniz yoldaşımız o tecrübenin içinde büyüdü.
"Deniz'in yaşamı hepimize örnek olabilecek kadar, bize ışık tutabilecek kadar dolu renkli, kararlı ve inançlı bir hikayeye dayanıyor. Onu kaybetmenin acısı, bu saldırının yarattığı acı büyüktür, yaramız da derindir.
"Öfkemiz çok büyük, acımız çok derin ama demokratik siyasette mücadele kararlılığımız da en az onlar kadar kesindir. Her alanda bu çalışmalara ihtiyacı vardır Türkiye toplumunun da Ortadoğu'nun da.
"Yani HDP fikriyatına, HDP fikriyatı üzerinden büyüyen mücadeleye bu ülkenin, bu toplumun ihtiyacı var. Sadece bu ülkenin değil Ortadoğu'nun da ihtiyacı var. Biz bunun farkındayız, bunun bilincindeyiz."
Mültecilerin şartlarıSancar, "Suriye savaşının 10. yılında, Göçmen ve Mülteciler" konusuna ilişkin de şöyle konuştu: "Mülteciler en ağır şartlarda yaşamak zorunda kaldıkları ülkeden birinde bulunuyorlar. Günlük hayatta karşılaştıkları pek çok olayı belki bizlerin duyması bile söz konusu olmuyor. "Sayılarını bile bilmiyoruz. Kayıtlı olanlar ne kadar, kayıtsız olanlar ne kadar? Bu çalıştayın bütün bu sorunlarla daha yakından uğraşmaya vesile olacağına inanıyorum." | |
(DŞ)