* Fotoğraflar: HDP
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyetleri bugün bir görüşme gerçekleştirdi.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve HDP Milletvekili Fatma Kurtulan’ı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet karşıladı.
Sancar, yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.
Gazetecilerin “Hem Abdullah Öcalan hem de PKK konusunda CHP ile HDP arasında görüş farklılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Bu konular gündeme gelmedi, gelmediği gibi bu konularda bir sorun olduğunu da düşünmüyoruz” cevabını verdi.
Yeni Anayasa tartışmasını da “yapay gündem” olarak değerlendiren Sancar, “İktidarın reform dediği her yerde mevcut durumdan daha kötüye gittiğimizi tecrübe ettik. Korkarız ki yeni anayasa derken de mevcut anayasanın gerisine düşecek bir teklifle ortaya çıkacaklardır” dedi.
Açıklamasından satırbaşları şöyle:
Muhalefet partilerine 3 başlıkta müzakere önerisi
“Diğer muhalefet partilerine sunduğumuz bir müzakere önerisi çerçevesi var. Bunların muhalefet partileri arasında müzakere edilmesini öneriyoruz. Kendilerine sunduğumuz 3 başlık var.
“Bunlardan birincisi Türkiye’nin özellikle OHAL ile yaşamaya başladığı ağır adaletsizlik hallerini nasıl birlikte tamir edebileceğimiz meselesidir. Özellikle yargı alanında yaşanan sorunların büyük adaletsizlik meselesi haline geldiğini görüyoruz.
“Önerdiğimiz başka bir konu da yol temizliğidir. Demokrasi için demokratik seçimler için yolun şimdiden sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunu iktidardan bekleyemeyeceğimizi geçmiş tecrübelerle çok iyi biliyoruz. Muhalefet, demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmelidir.”
“Seçim güvenliği en temel mesele”
“Seçim ittifakı bugün itibariyle gündemimizde yok herhangi bir şekilde. CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle yaptığımız görüşmede de gündeme gelmedi ama seçim güvenliği en temel meselelerdendir. Bu konuda da hemfikir olduğumuzu gördük.
“Seçim güvenliğini demokratikleşmeden bağımsız düşünemeyiz. Türkiye’nin demokratik geleceğini güvence altına almaktan ayrı düşünemeyiz. O nedenle seçim ne zaman olursa olsun ona dönük ortak çalışmaların bugünden başlatılmasını çok önemli buluyoruz.
Parlamenter demokratik sisteme dönüş
“Gündemdeki bir diğer konu parlamenter demokratik sisteme dönüş. Bu konuda muhalefet partileri arasında genel bir mutabakat olduğunu da zaten biliyoruz. Bizler de demokratik sistemin güçlendirilmesi programının en önemli maddesini güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş olarak görüyoruz.
“HDP’nin parlamento için ittifaka ihtiyacı yok”
Sancar, “HDP için son seçimde millet ittifakının gizli ortağı olduğu yönünde görüşler vardı. Acaba bu görüşmede açıktan ittifak konusu gündeme geldi mi? Olası bir erken seçimde bu yapılabilir mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Evet, ittifak meselesi gündeme geldi. Ama bir seçim ittifakını konuşmama şeklinde gündeme geldi. Seçim ittifakları gündemimizde yok. Bizim herhangi bir ittifakın parçası olma gibi bir talebimiz ve arayışımız yok, arayışımız demokrasi ittifakıdır.
“Demokrasi ittifakı için de çerçeve oluşturduk ve bunu siyasi partilere sunuyoruz. Bu çerçeve bir müzakere ve diyalog önerisidir. HDP’nin parlamento için herhangi bir ittifaka da ihtiyacı yok. Bütün kamuoyu araştırmaları oylarımızı yeterince yüksek gösteriyor. Biz onların gösterdiğinden de daha yüksek olduğumuzu biliyoruz oy oranı olarak. Bizim meselemiz fazladan 3-5 milletvekili almak değil.
“Bizim meselemiz Türkiye’nin barış ve demokrasi sorununa çözüm bulmaktır. Bu çerçevede üzerimize düşen sorumlulukları elbette yerine getiririz. Ama bu görüşmelerde seçim ittifakı kesin bir şekilde gündemde yoktur, seçim güvenliği ve demokrasiye giden yolu birlikte döşeme gündemi vardır. Asıl gündem budur.” (AS)