Fotoğraf: HDP Basın Bürosu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, HDP “Bütçe Buluşmaları” kapsamında Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nu ziyaret etti.
"Bütçede engellilere ayrılan pay yetersiz"
Sancar, şunları söyledi:
“Bütçe hazırlanırken başta engelliler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine göre hazırlanmalıydı. Esasen hükümetin yapması gereken buydu, toplum kesimlerinin katılımı ile bir bütçe hazırlanması gerekiyordu.
“Türkiye’de demokrasiden söz etmek imkansızlaştığı için burada da bu ilkeyi hiçe saydılar. Saray'da kendi bürokratları ile bir bütçe hazırladılar, bu yüzden bunun bir saray bütçesi olduğunu söylüyoruz. Bu bütçe savaşa, saraya ve yandaşa hazırlanmıştır.
“Amacımız bunun halka bütçe haline gelmesi için Meclis'te bütün imkanlarımızı kullanmaktır. Engellilerin bütün sorunlarının farkındayız ve bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda büyük emek sarf eden bir engelliler komisyonumuz var, kendilerine de emekleri için teşekkür ediyorum.
'Engellilere ayrılan pay yüzde 2’den az'
“Türkiye’de nüfus içinde engellilerin oranı ile ilgili sağlıklı veriler yok. Bugün Türkiye'de gerçekten bütün engelli kategorilerini kapsayacak şekilde kesin bir rakam yok.
"Tahminlerimiz 10 milyon civarında engelli bulunduğu yönünde. Aileleri ile birlikte Türkiye'nin 3’te birini ilgilendiren bir konuyla ilgili konuşuyoruz. Yapılacak tartışmaların ülkenin bütününü doğrudan ve kökten etkilediğini de vurgulamamız gerekiyor.
Çözüm
“Parti olarak; engellilere yönelik tüm hizmetlerin parasız, kamusal, anadilinde ve erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Oysa engellilere sunulan hizmetlerin bu ilkelerin gereklerini karşılamadığını biliyoruz. 2022 için bütçede engelliler için ayrılan pay yüzde 2’nin altındadır.
"Böyle bir kesimin hakları ve ihtiyaçları için bu pay çok yetersiz kalmaktadır. Bunun için kaynak mevcuttur. Mesela israfta, yandaşlara rant temininde ve savaş politikalarında değişikliğe gidilerek halka bu kaynaklar aktarılabilir. Bizim mücadelemiz bu çerçevede yürümektedir.
"Engellilere ilişkin esas alınması gereken metinlerin başında Anayasa geliyor. Anayasa sosyal devlet ilkesini içeriyor ancak bu iktidar sosyal hak kavramına uzak, yabancı hatta karşı bir zihniyete sahip.
"Yapılan desteklerin büyük kısmı ihsan, lütuf ve sadaka anlayışına dayanıyor. Yapılması gereken bütün desteklerin sosyal hak güvencesi ile sağlanmasıdır. BM Engelli Hakları Sözleşmesine göre engellilere tanınması gereken hakların ve yürütülmesi gereken hizmetlerin ne olduğuna dair ayrıntılı düzenlemeler yer alıyor.
"Maalesef Türkiye'deki durum bu sözleşme ile uyuşmamaktadır. Engellilerin bağımsız birey ve eşit yurttaş olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak iktidarın lütfuna bağımlı haline getirilmek, insan onurunu ihlal eden bir yaklaşımdır. Bütün insanların eşit onura sahip olduğu ilkesi vazgeçemeyeceğimiz bir ilkedir. Bunu söylüyor ve bunun mücadelesini yürütüyoruz.
‘Meclis’te çalışmalar yapacağız’
"Eşit yurttaşlık ve onurla yaşam temel parolamızdır. Buna en çok ihtiyaç duyan toplum kesimlerinin başında da engelli yurttaşlarımız gelmektedir. Nöroçeşitlilik adı altında topladığımız engellilik kategorisinin yaygınlığı ve her türlü imkandan mahrum olması dikkatlerden kaçmaktadır.
"Oysa bu alanda çok büyük mağduriyetler ve hak kayıpları yaşanmaktadır. Bütün mekanların ve kamu binalarının engellilere göre düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Engelli dostu kent fikrinden başlayarak, bütün bina ve yolların bu esasa uygun düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz.
“2022 yılının bu açıdan seferberlik yılı ilan edilmesini talep ediyoruz. Bütün mekanların, engellilerin ihtiyaçlarına ve haklarına uygun şekilde düzenlenmesi için 2022 yılı seferlik yılı olmalıdır. Buna uygun ödeneklerin de bütçede yer alması bir mecburiyettir. Bütçede ayrılan payın yükseltilmesi için hem TBMM Plan Bütçe Komisyonunda hem de Meclis Genel Kurulunda çalışmalar yapacağız.”
(EMK)