Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen) 2 Nolu Şube'nin araştırması yasa dışı olmasına rağmen sanayide çocukların 11 yaşından itibaren çalıştırılmaya başladığını gösterdi.
Sendikanın Kartal'daki Çıraklık Eğitim Merkezlerinde öğretim gören çocuklarla yaptığı görüşmelere dayanan "Ekonomik Kriz Sanayide Çalışan Çocukları Teğet Geçmedi'" başlıklı rapora göre, çocukların yüzde 10'u ayda bir sağlık kuruluşuna giderken yüzde 82'si ise hastalanınca gidiyor. Çoğunluğu ayakta çalıştırılan çocukların yüzde 64'ü günde 11-14 saat çalıştırılıyor. Yılda hiç izin kullanmayanların oranı yüzde 24, yıllık izinlerinde tam maaş alamayanların oranı ise yüzde 12.
Çocukların yüzde 44'ü Karadeniz, yüzde 32'si Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelirken, yüzde 15'i pazar günleri ve akşamları da çalışıyor.
Rapor, çocuk işçiliğiyle mücadele için sivil toplum örgütleri ve sendikaların ortak çaba harcaması ve Türkiye'nin uluslararası sözleşemelrden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
Anket 1 Ocak-30 Haziran 2009 arasında, 300 öğrenciyle yüzyüze soru cevap yöntemiyle yapıldı.
Rapora göre, görüşülen çocukların yarısı çalıştıkları işyerlerinde şiddet, cezalandırma ve hakaret gördüklerini belirtti. Çalışma ortamlarının iş kazalarına açık risklerle dolu olduğu, iş kazalarına karşı yeterli güvenlik önleminin olmadığı, işyerlerinde kazalara karşı yeterli düzeyde uyarıcı ve açıklayıcı bilgiler verilmediği vurgulandı.
Çocukların yüzde 26'sı iş kazası geçirdiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun son olarak 2006'da yaptığı çalışmaya göre 10- 17 yaş grubunda 16 milyon 264 bin çocuktan 958 bini çalışıyor. 1999'da yüzde çocukların çalışma oranı yüzde 10.3'ken yüzde 5.9'a inmiş durumda. 6-14 yaş grubunda 12 milyon 478 bin çocuk nüfusunun 320 bini çalışıyor.(İP/EÜ)