Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un yerli traktör projesine ilişkin 10 ve 12 Eylül tarihlerinde yayımlanan iki yazısı nedeniyle tekzip gönderdi. Tekziplerin yasal süre içince gazetede yayımlanmaması üzerine bakanlık, tekzip metnini internet sitesinden yayımladı.
Bakanlığın yayınladığı metinde, “İzansız ve kesin bir dille kaleme aldığı konu hakkında, ne Bakanlıktan bilgi edinme ne de sektör hakkında araştırma yapma zahmetinde bulunmayan yazarın amacının açık bir tetikçilik faaliyeti olduğu aşikârdır. Bunun nedenlerinin kamuoyunun takdirinde olduğunu belirtiriz” ifadeleri kullanılırken; tekzibin yayınlanması için de yasal süreç başlatılacağı belirtildi.
Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat Uğur’un yalan ve iftiralarına yönelik 5187 sayılı Basın Kanunu uyarınca gazeteye gönderilen, 3 gün içinde tam ve eksiksiz yayımlanması gerekirken yayımlanmayan tekzip metni ve ihtarnameyi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
— T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (@TCSanayi) September 22, 2019
https://t.co/MyJlwfnona
Uğur: Bakan Varank ne yapmak istiyordu?
Fuat Uğur 10 Eylül 2019 ve 12 Eylül 2019 tarihlerinde yerli traktör projesinin önemine değindiği iki yazısında bakanlığın traktör üreticileri ile bir toplantı gerçekleştirdiğini belirtmiş ve şöyle demişti:
"Yardımcısı Hasan Büyükdede ile Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’nden yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıya çoğu YABANCI ORTAKLI traktör firmaları olan Agco, Anadolu Landini, Başak, Bozok, Erkunt, Hattat, John Deere, Karataş, Kubota, Same Deutz Fahr, Tafe, Tümosan, Türk Traktör ve Yanmar Turkey’den üst düzey yöneticiler katıldı. Bu toplantıda HANGİ ŞİRKET YOKTU biliyor musunuz? Başkan Erdoğan’ın test ettiği elektrikli traktörü yapan ÖNDER YOL ve şirketi DERİNDERE AŞ.
Çok tuhaf bir durum. Neden davet edilmemişlerdi? Gazeteci ve bu projeyle müthiş heyecanlanan sıradan bir vatandaş olarak cevabını aradığım soru şu: Neler oluyordu ve Sayın Bakan Mustafa Varank ne yapmak istiyordu?"
Altı sayfalık tekzip metni
Fuat Uğur'un bu yazısının ardından Bakanlık, Mustafa Varank imzalı altı sayfalık bir tekzip metni ile suçlamaları yalanladı. Ancak, Türkiye gazetesi ve Fuat Uğur bu tekzibi tam metin olarak değil de "geniş özet" şeklinde yayımladı.
Bu gelişmelerden sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 17 Eylül’de gönderilen tekzip metni beş gün geçtiği halde yayınlanmadığı gerekçesiyle, bakanlığın internet sitesine tekzip metnini koydu.
Fotoğrafı büyütmek için TIKLAYIN
Gazeteye gönderilen ihtarnameyi ve tekzip metnini içeren avukat dilekçesini sosyal medya hesabından paylaşan Bakanlık, tekzibin yayınlanması için yasal süreç başlatacağımızı duyurdu. Metinde Uğur için "Kamuoyunu kışkırtmak amacı taşıyor" denildi. (HA)