Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Semih Oktay, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğal kaynak ve nüfus niceliği bakımından önemli bir kalkınma potansiyeline sahip olduğunu, ancak sanayi, tarım, eğitim, kentleşme gibi alanlarda ülke ortalamasının gerisinde kaldığını vurguladı.
Dicle Üniversitesi Rektörü Fikri Canoruç ise, Güneydoğu Anadolu Projesi'ni (GAP) dünyadaki örnekleriyle karşılaştıran bir konuşma yaptı. Canoruç şunları söyledi:
"GAP Bölgesi, toplam ülke yüzölçümünün yüzde 9,7'sine denk gelen 75 bin 358 kilometrekarelik alana sahiptir. Kapladığı coğrafi alan, fiziksel büyüklüğü ve hedefi açısından dünyanın sayılı projelerinden birisidir. Sadece barajlar, hidroelektrik santralleri, sulama yapıları gibi fiziksel yatırımlarla sınırlı kalmaz. Birbirleriyle eşgüdüm içinde çalışan farklı sektörlerin geliştirilmesine yönelik yatırım etkinliklerini içerir."
GAP nimetlerinden yararlanamadık
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Feridun Çelik; Güneydoğu Anadolu Bölgesi için GAP'ın ve sanayileşmenin birbiriyle uyumlu çalışıp gelişmesinin önemli olduğunu belirtti. Politik kaygılarla yapılan yatırımlar nedeniyle bölgede gerekli kalkınmanın sağlanamadığını anlatan Çelik şöyle konuştu:
"GAP ve sanayi birbirini tamamlar. Biri olmazsa diğeri de olmaz. Ancak işin içine ekonomi ve politika girince öncelikler sıralaması söz konusu oluyor. Bölgenin geleceği için önemli olan yatırımlar erteleniyor. Bölgede sulama yüzde 13 düzeyinde kaldı. Elektrik üretimi ise yüzde 85'e yükseldi. Oysa bölgede çok ciddi sanayi yatırımları yok. Bize gerekli olan ise sulama sistemleri. Bu dengesizlik yüzünden GAP'ın nimetlerinden yeterince yararlanamadık."
Tarım arazilerinin yüzde 10'u sulanıyor
Diyarbakır'ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi için önemine değinen Diyarbakır Valisi Cemil Serhatlı ise bölgedeki ekilebilir arazilerin ancak yüzde 10'unu sulayabildiklerini söyledi:
"Diyarbakır, kurulduğu tarihten beri bölgenin ekonomi, ticaret, kültür, tarih ve turizm merkezidir. Diyarbakır'da çok geniş tarım arazilerimiz var. Ancak bu arazinin ancak yüzde 10-11'ini sulayabiliyoruz. Dicle, Kıralkızı barajları bitti, su kanalları çalışmaları sürüyor. Kanal çalışmaları tamamlandıktan sonra 130 bin hektar alanda sulu tarım yapılabilecek." (BB/NA)