Kocaeli, İstanbul'a komşu olmasının tüm "avantajını" kullanan, büyük bir sanayi kenti. Kocaeli Valiliği'nin verilerine göre, "Bünyesinde barındırdığı yaklaşık 400 adet 1. sınıf, 7 bin adet 2. ve 3. sınıf Gayrı Sıhhi Müessesesi (GSM) ile bir sanayi kenti konumunda ve İl GSYİH içinde Sanayi Sektörünün payı ise yaklaşık yüzde 70 civarında."
Kocaeli, Türk İmalat Sanayi üretimine yapmış olduğu yaklaşık yüzde 13' lük üretim katkısı ile İstanbul'dan sonra gelen ikinci büyük sanayi metropolü ve bu özelliğini son 20 yıldır koruyor. Ayrıca, Türkiye'nin ilk büyük 500 sanayi kuruluşundan 75'ine ve ilk 100 büyük sanayi kuruluşundan da 18'ine ev sahipliği yapıyor bu sanayi kenti.
Bu özelliklere sahip bir kentin, dışarıdan görüntüsüne baktığımızda gri, bacalarından dumanlar tüten fabrikaların çoklukta olduğu, sıkıcı bir yer olduğu hissine kapılmamak mümkün değil.
Ancak bir taraftan da Kocaeli, iki denize, Karadeniz ve Marmara'ya, Sapanca Gölüne kıyısı olan bir coğrafya üzerine kurulu bilinen üç bin yıllık tarihli bir şehir.
Sanayi kenti olmasına ve böyle bilinmesine rağmen aslında Kocaeli'nin arka planında çok zengin bir tabiat alanı bulunuyor.
Coğrafi özellikleri ile pek çok doğa sporu etkinlikleri gerçekleştirilebilecek imkâna sahip. Ancak, Cumhuriyetin ilanından sonra başlayan sanayileşme süreci, kentin coğrafi özelliklerinin ve avantajlarının hiç bilinmediği ya da kullanılmadığı bir süreç olmuş.
Doğa turizmi hamlesi
Son yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmaya başlaması ile birlikte, kentli kültürün doğaya ihtiyacını pekişti.
Sanayinin olumsuz etkilerinin kontrol alınması ve kent kültürünün yaygınlaştırılmasının yanında artık Kocaeli coğrafyası için bazı şeylerin değişmesi gerekiyordu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, iki yıllık bir çalışmanın neticesinde, kente yeni bir ivme kazandıracak doğa turizmi hamlesi gerçekleştirdi.
İlin tümünü kapsayan proje çerçevesinde, ilk etapta 46 doğa yürüyüş parkuru belirleyerek ülke turizminin hizmetine sundu.
100 parkur hedefleniyor
Bu parkurların belirlenmesine ilişkin Sırtçantam Dergisi'nden İsmail Şahinbaş'ın yaptığı çalışmalarla; parkurlar fotoğraflandı, ölçüldü, yön levhaları yerleştirildi, işaretlendirmeler yapıldı ve parkurlarla ilgili bir rehber kitap yayımlandı.
"Kocaeli Doğa Yürüyüş Parkurları" isimli çalışmada; Roma Dönemi'nde kente su getiren yollar, şelaleler, kayın, meşe, gürgen ormanları, jeotermal sahalar, doğal kaynak suları, yayla evleri bulunuyor.
Bu rehber niteliğindeki çalışmayla artık sanayi kentinin ardındaki zenginlikler kenti ziyaret edenlere sunulmakla kalmıyor, kentte yaşayanlara da haftasonu gezmek için alternatifler gösteriliyor.
12 Ağustos'ta Paşasuyu Kanyonu'nda tanıtımı yapılacak projenin toplam uzunluğu 413 km. Kocaeli Doğa Yürüyüş Parkurları'nın hizmete sunulması ile birlikte; Kartepe'de kayak, ilin Karadeniz sahillerinde deniz ve tatil kültürü, Sapanca Gölü ve Körfez'de su sporları etkinliklerine trekking sporu da eklenerek çeşitlenmesi bekleniyor. Bu proje ile Kocaeli'nin coğrafi değerleri ortaya çıkarılmış oldu. 46 parkur ve 413 km'lik yürüşü alanının ileride 100 parkur 1000 km.ye ulaştırılması hedefleniyor. (CUB/EZÖ).