Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu müdürü Shermin Langhoff ve yönetmen Fatih Akın Silivri Cezaevi'de 946 gündür tutuklu bulanan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala için yeni bir kampanya başlattı.
Langhoff ve Akın'ın girişimiyle "Osman Kavala için Birleşmiş Sanatçılar" ismi altında bir araya gelen sanat, siyaset ve sivil toplumdan temsilciler, Osman Kavala'nın davasında uluslararası farkındalığı artırmak istiyor.
"Kavala ne yaptı?" ismini taşıyan kampanyada hak savunucuları sosyal medyada yayınlanacak günlük videolarla Osman Kavala'nın kültür ve sosyal anlayışa olan bağlılığının yanı sıra Türkiye'deki sivil toplum için önemini ve sınırların ötesini gösterecekler.
Kampanya dahilinde bugünden itibaren her gün Kavala'nın yaptığı çalışmaların videosu yayınlayacak. artistsunitedforosmankavala.com adlı internet sitesinde başlangıçta, 12 video aynı anda çevrimiçi hale getirildi.
Osman Kavala has been imprisoned for 946 days. Fatih Akin for Osman Kavala.
— What Did Kavala Do? (@whatdidkavalado) June 3, 2020
-#whatdidkavalado #freeosmankavala #osmankavalayaözgürlük #osmankavala pic.twitter.com/FckefKtsDI
Osman Kavala has been imprisoned for 946 days. İrem Aydemir for Osman Kavala.
— What Did Kavala Do? (@whatdidkavalado) June 3, 2020
_#whatdidkavalado #freeosmankavala #osmankavalayaözgürlük #osmankavala
_@iremxyd pic.twitter.com/JYt8vSAeXx
Langhoff: Kavala'nın yarattığı alanlar bizi motive ediyor
Konuya ilişkin konuşan Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Shermin Langhoff "Bu ahlaki cesaret, bir karşılaşma ve diyalog olanağı olarak sanata duyulan bu inanç, Osman Kavala'nın sanat ile barış, özgürlük ve eşitliğe dair ütopik düşünce için yarattığı fırsat alanları bizi de devam etmek için motive ediyor. O bizim rol modelimiz. İnsiyatifimiz aracılığıyla Kavala'nın durumuyla ilgili uluslararası düzeyde farkındalık yaratmak ve daha fazla insanı onun davasını desteklemeye ikna etmek istiyoruz" dedi.
Fatih Akın ise "Tüm katılımcıların bu eylemi, hapishanede olan Osman Kavala'ya adanmış bir dostluk bağı" dedi.
"Kavala serbest olana kadar durmayacağız"
Platformdan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi?
"Osman Kavala Türkiyeli bir hayırsever, sosyal sorumluluk sahibi bir işinsanı, barış ve insan hakları savunucusu, her şeyden önce sivil toplumun bir üyesi. 1 Kasım 2017'den bu yana, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) derhal serbest bırakılmasını talep etmesine rağmen Silivri'deki yüksek güvenlikli hapishanede haksız yere alıkonuluyor.
"Kavala ne yaptı?" Bu soru, şimdi sanatçılar, aydınlar, arkadaşlar, yoldaşlar, insan hakları savunucuları, kültürel girişimciler, gazeteciler ve diğer üyeler tarafından soruluyor: Sivil toplum.
"Çeşitli insanlar kısa video mesajlarında,Osman Kavala'nın kendi projesiyle nasıl etkileşime girdiğini veya onlara nasıl dokunduğunu anlatıyor. Sonuç, Osman Kavala'nın desteklediği çok sayıda girişimin, çok çeşitli karşılaşma öyküsünün ve dostluk itiraflarının çok sesliliğinden oluşan bir mozaik.
"Katkılar, Osman Kavala'nın Türkiye'de ve uluslararası alanda sanat, kültür ve kültürel işbirlikleri nezdinde farklı bakış açılarına sahip insanları diyalog içinde bir araya getirmek için yorulmadan çalışan bir birey olduğunu ortaya koyuyor. Her gün başka bir video mesajı paylaşacağız ve Osman Kavala serbest olana kadar durmayacağız."
Yayınlanan ilk aşama videolarında film yapımcıları/yönetmen Fatih Akın ve Atom Egoyan, besteci Zülfü Livaneli, sanatçı Banu Cennetoğlu, yazar Sibylle Berg ve oyuncu Katja Riemann, insan hakları aktivisti Peter Steudtner, Uluslararası Af Örgütü'nün Almanya Genel Sekreteri Markus N. Beeko, Maxim Gorki Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Shermin Langhoff, Goethe Enstitüsü Genel Sekreteri Johannes Ebert, iş insanı Edzard Reuter ve hak savunucusu İrem Aydemir gibi isimler yer alıyor.
(HA)