Sanatçılar Girişimi ile Türkiye Yazarlar Sendikası Cumhuriyet’i ziyaret etti.
Cumhuriyet Gazetesi bahçesinde kurulan kürsüde Sanatçılar Girişimi’nden Orhan Aydın, Edip Akbayram, Orhan Kurtuldu, Ragıp Yavuz, Onur Akın, Suavi, Belkıs Akkale, Orhan Aydın, Bedir Bayram ve Melike Demirağ yer aldı; TYS Başkanı Mustafa Köz de açıklama yaptı.
Aydın: Saltanatın kaldırıldığı gün bugün
"Sanatçılar Girişimi" adına gazeteyi ziyaret ettiklerini söyleyen Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, 1 Kasım'ın saltanatın kaldırıldığı tarih olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"Tam da bugün, kendini bu ülkede herşeyin sorumlusu sayan ülkeyi kurum ve kuruluşlarıyla ele geçirip, kendi geleceğini kurmaya çalışan bir çeteleşmenin başındaki insanın aklına karşı, yan yana gelişimizin, birlikte demokratik özgür bir ülke yaratmak için ortaya kurduğumuz çabalarımızı yükseltmenin zamanıdır."
Kurtuldu: İsyan ediyoruz
Ataol Behramoğlu'nun "Dörtlükler" şiirinden bölümler okuyan tiyatro sanatçısı Orhan Kurtuldu ise, "Demokrasiyi çiğneyenlere isyan ediyoruz. Cumhuriyetin kurallarını uymayanlara isyan ediyoruz" şeklinde konuştu.
Suavi: Demokratik haklarımızı yeniden kullanmalıyız
Suavi ise "Fidel Castro'nun şu söylemi, süreci net olarak tanımlıyor; Bizler mücadelede yenik düşebiliriz, Ancak yeniden ayağa kalkarak deneme hakkımızı kullanırız. Ancak bir diktatör yenik düşerse, bir daha kesinlikle ayağa kalkamayacaktır. Farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek yan yana gelmemizin, bu gidişe dur dememizin yolu, demokratik haklarımızı yeniden kullanma kültüründen geçmektedir" diye konuştu.
Demirağ: Bir gün gelecek
Melike Demirağ da “Bir Gün Gelecek” şarkısını söyleyerek, "Dünyanın Türkiye'nin barışta, huzurda kardeşlikte yaşama umuduyla buradayız "dedi.
Köz: Karanlığı parçayalacağız
Köz ise “Karanlığa küfredeceğine bir mum yak” sözünü hatırlatarak şöyle devam etti:
“OHAL KHK yeni değil ki. 14 yıldır yerli ve milli iktidar, millet tavrı bugün kültür dergileir, gazeteler, sendiklar ve tüm birlikleri yok etmek için uğraşıyor. Oysa biz biliyoruz ki kültür evrenseldir. Yeryüzünde yazarların düşü barış düşüdür, kan görmek istemez. Ama iktidar sürekli bir kan güdüsüyle ülkeyi yönetmek istiyor. Biz tutsak olmayacağız. Bir yazar bile özgür değilse bu yeryüzünün tüm yazarları tutsaktır. Bu karanlığı parçalayacağız.”
Yavuz: Onurumuzla üretim yapıyoruz
Bugün Şehir Tiyatrolarındaki görevinden uzaklaştırmasının resmi belgesinin kendisine verileceğini söyleyen Tiyatro Yönetmeni Ragıp Yavuz da, Biz bunları yaşarken, bazı muhabbetler oluyor. Duyuyoruz, 'Yahu o arkadaşın birşeyi var mıydı'.Arkadaşlar, hiçbirimizin hiç birşeyi yok. Onurumuzla üretim yapmaya çalışıyoruz. Laikliğe, Cumhuriyete, Demokrasiye, Barışa sahip çıkmaya çalışıyoruz. Hiçbirimizin birşeyi yok. Mikroskopla arasalar da birşey bulamazlar" diye konuştu.
Ne olmuştu?
31 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PYD terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınana vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PYD terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” soruşturma başladığını açıkladı.
Cumhuriyet gazetesinden 16 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 13’ü aynı gün içinde gözaltına alındı.
Gözaltına alınan isimler: Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay.
Yurtdışında olan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, gazeteci Nebil Özgentürk ve gazeteci Can Dündar hakkında da gözaltı kararı var. (EA)