"Sanatçı muhaliftir, sisteme eleştirel bakar. Say'ın söylediklerini saygıyla karşılamak gerek..."
Eski Kültür Bakanları Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş, piyanist Fazıl Say'ın bir Almanya gazetesine yaptığı açıklamaları ve hükümet üyelerinin tepkilerini bianet'e değerlendirdi. Sağlar ve Karakaş, tepki göstermek yerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Say'ın dediklerini anlamaya çalışması gerektiğini ifade etti.
Say'ın Almanya gazetesindeki "Azınlıkta kaldık; dışlanıyoruz. Bakan eşleri türbanlı, İslamcılar kazandı. Türkiye'yi terk edebilirim" demeci üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "Değerli bir sanatçının kendi toplumuna yabancılaşmasını üzüntüyle karşılarım" demiş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat'sa "Gidene saygı duyarız; çok üzüntü yaşayacağımızı düşünmüyorum" yanıtını vermişti.
"Tepkiler Say'ın haklılığını gösteriyor"
Günay'ın cevabının Say'ın açıklamasıyla paralellik taşıdığını aktaran Sağlar, "Say azınlıkta kaldığını söylemişti, Günay da cevabında Say'ın topluma yabancılaştığı tespitini yaptı; yani Say'ı doğruladı" yorumunda bulundu.
"Toplumun daha ileriye gitmesi için sanatçının iktidar yanlısı olmaması gerek; her zaman muhalif olmalı. İktidar da sanatçıların dediklerine ve sanata değer vermeli. Söylenenleri saygıyla karşılayıp buna göre düzenlemelere gitmeli."
Tepkilerin hepsinin Say'ın haklılığını gösterdiğini vurgulayan Sağlar, Fırat'ın "Git" demek yerine Say'ın ne dediğini anlaması gerektiğini kaydetti.
"AKP sanatın belli dallarına sıcak bakmıyor"
Say'ın söylediklerinde önemli iki nokta olduğunun altını çizen Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Onursal Başkanı Karakaş, Say'ın bestelediği "Metin Altıok Oratoryosu"nun sansürlenmesinde haklı görülebilecek bir yan olmadığını belirtti, toplumda Say'ın endişelerini taşıyan çok kişi olduğunu aktardı.
"Kültür Bakanlığı bir projeyi desteklediğinde projenin belli bir kısmına müdahale etme yetkisine sahip olmamalı. Say dönemin Bakanı Erkan Mumcu'nun tavrını eleştirmede son derece haklı. AKP sanatın bale, opera gibi dallarının devlet tarafından desteklenmesine sıcak bakmıyor."
Say'ın Anadolu'nun çeşitli yerlerinde konserler verdiğini, halktan uzak yaşamadığını söyleyen Karakaş, "AKP, Say'ın beyanı karşısında yatıştırıcı olmalıydı" dedi.
"Sanatçılar 'Neden Türkiye'yi terk ediyor' diye sormalı"
"Say'ın samimiyetini sürdürmesi için cesaret vermek gerekiyordu. 'Giderse gider' gibi bir yaklaşım oldukça vahim. Bu farklılığa tahammülsüzlük olarak yorumlanabilir. Türkiye'de farklı kültür ve kimlikler var. Önemli olan bunların demokrasi içinde bir arada yaşaması ve kendilerini çoğulcu bir yapı içinde özgürce ifade etmeleri."
Karakaş'a göre sanatçılar düşüncelerinden ötürü dışlanmamalı.
"Say, 'Böyle giderse ileride ayrılırım' diyor. Örneğin Orhan Pamuk gibi Nobel almış başarılı bir yazar da yurtdışında yaşıyor. Hükümetin buna kafa yorması gerek. 'Neden' diye sormalı. Çünkü sanatçılar kendilerini Türkiye'de güvende ve rahat hissetmiyor. Bu ortamın değiştirilmesi gerek." (GG/TK)