Haberin İngilizcesi için tıklayın
Aynur Doğan, Metin-Kemal Kahraman, Melek Mosso, Mem Ararat, Burhan Şeşen, Niyazi Koyuncu, Ara Malikian ve Apolas Lermi…
Kimisi valilik, kimisi belediyeler tarafından son iki hafta içinde konserleri iptal edilen sanatçılar.
Sıralananlar sadece müzik alanında getirilen yasaklar ancak sanata getirilen yasaklar konserlerle de sınırlı kalmadı.
Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe oyunu “Don Kixot” ve Tiyatro Mencel’in “Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû“ oyunu da yasaklardan "nasibini" aldı.
Valilikler ve belediyelerin çeşitli gerekçeler öne sürerek aldığı yasak kararlarını Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile konuştuk.
TIKLAYIN-Bursa Valiliği Mem Ararat'ın konserini "Kamu Güvenliği" gerekçesiyle yasakladı
TIKLAYIN-Ara Malikian konseri Kültür Bakanlığı'nın programından çıkarıldı
Sağkan, yasakların “tamamen keyfi” olduğunu vurguladı ve TBB Yönetim Kurulu’nun yasakları gündemine aldığını, önümüzdeki günlerde yasal girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
"Yasaklar Anayasa'ya aykırı"
Yasak kararlarına, İl İdaresi Kanununun veya 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun dayanak yapıldığını belirten Sağkan, "yasakların sosyal yaşama müdahale anlamı taşıdığını" belirtti:
“Valiliklerin çıkardığı genelgeler veya aldığı kararlar doğrultusunda belediyeler de yasaklar uygulayabiliyor ya da Valilikler doğrudan yasaklamalara gidiyor.
“Valiliklerin, bu kanunlar doğrultusunda önleyici kararlar alma yetkisi var ama bu yetki sınırsız değil. İl sınırları içinde ‘kamu düzeninin ve güvenliğinin nasıl bozulabileceği ‘öngörülebilir’ ve hukuken ‘açıklanabilir’ sebeplere dayalı olmalıdır.
“Ancak, Valiliklerin aldığı bu yasak kararlarında ‘öngörülebilirlik’ ve ‘açıklanabilirlik’ unsurlarının olmadığını görüyoruz. Belediyeler ve valilikler aldıkları yasak kararında bir kamu yararı olduğunu söylüyorsa, bunun gerekçesini belirtmek zorundadır.
TIKLAYIN-AKP'li Derince Belediyesi Aynur Doğan'ın konserini iptal etti
TIKLAYIN-AKP'li bir belediye bu kez Kürtçe tiyatro oyununu iptal etti
"Ölçülülük ilkesine aykırı"
"Ama biz bir gerekçe göremiyoruz, somut bir ibare yok, gerekçesiz yasaklar konuluyor. Aslında yasaklar usulen ve şeklen de hukuka aykırı. Bu açıkça en temel hak ve özgürlüklerin yok sayılması, gasp edilmesidir. Ayrıca Anayasa’da ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan ölçülülük ilkesine de aykırıdır."
Pendik Belediyesi'nin Niyazi Koyuncu'nun konserini iptal edilmesine gerekçe olarak öne sürdüğü "kurumun görüş ve değerlerini paylaşmaması" açıklamasını da değerlendiren Sağkan, "Böyle bir yasak kararı olamaz. Bu yasaklar, tamamen keyfi, hukuk devleti olmaktan uzaklaştığımızın ilanıdır" dedi.
TIKLAYIN-Apolas Lermi'nin iki konseri engellendi
TIKLAYIN-Muş Valiliği, Metin Kemal Kahraman konserini "uygun bulmadığı" için yasaklamış
TIKLAYIN-Pendik Belediyesi de Niyazi Koyuncu konserini engelledi
"Yargı yasaklara karşı harekete geçmeli"
Yargının yasaklara karşı harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Sağkan, son olarak şunları söyledi: "İktidarlar ve kamu kurumları aldıkları kararlarda Anayasa'ya aykırı hareket edebilirler. Ancak 'denge', 'denetleme' ve 'frenleme' mekanizması olan yargının bu tür durumlarda harekete geçmesi gerekiyor.
"Yargı tam da bunu için var, kamunun hukuka aykırı eylemlerine 'dur' demek için var. Fakat bu tür kararlara karşı başvuru yapıldığında yargının da siyasi saiklerle hareket ettiğini görüyoruz."
(RT)