Diyarbakır’da Ofis Sanat Sokağı’nı tek yönlü trafiğe açılıyor.
Karar Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 19 Kasım 2014 tarihli toplantısında karar altına alındı.
Karar üzerine Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, Sanat Sokağı'ndaki yeşil alan, çocuk oyun alanı gibi pek çok yeri haksız bir şekilde işgal eden esnafa tebligat yaptı. Zabıta, 15 gün içinde yolun işgaline son verilmesini, aksi taktirde zabıta tarafından işgale son verileceğini bildirdi.
Yaklaşık 30 kafenin bulunduğu Sanat Sokağı'nda hemen her kafenin önünde 'çadır' şeklinde bölümler bulunuyor. UKOME'nin kararında bu çardakların yeşil alanlara ve çocuk oyun alanların işgal edilerek yapıldığı ifade ediliyor.
Esnaf: "Fahiş kira ücretlerini nasıl ödeyeceğiz?"
2001 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafında kültür-sanat etkinlikleri için yapılan ancak 2013 yılında adı "Cafeler Sokağı" olarak değiştirilen sokakta kafe işletmecisi olan Gökhan Biçer, esnafların moralsiz ve fahiş ücretlerle kiraladıkları mekanların kiralarını nasıl ödeyecekleri konusunda endişeli olduklarını ifade etti. 200'e yakın insanın işsiz kalacağına dikkat çeken Biçer, bazı kişilerin seçim öncesi yeşil alanları ve çocuk oyun alanlarını işgal ettiklerini ancak bazı işletmecilerin de yasal başvuruyla çadır şeklindeki alanları oluşturduklarını anlattı.
Belediyeden açıklama
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, seçilmeden önce kente hizmet için üç kırmızı çizgilerinin bulunduğunu kamuoyuna deklare ettiklerini, birinin Sanat Sokağı'ndaki kaçak yapılaşma ve yeşil alanın yok edilmesini engellemek, diğerinin Mahabat Bulvarı üzerindeki sıkıntılar ve üçüncüsünün ise Suriçi olduğunu söyledi.
Anlı, "Biz orayı trafiğe açmak zorundaydık. UKOME'den bir karar alındı ve karar orada bulunan kafe sahiplerine tebliğ edildi. Belli bir süreleri var. Ya oraları boşaltırlar ya da oralar için gereği yapılacaktır. Diyarbakır kamuoyunun bizden bu yönlü ciddi bir beklentisi vardı. Eğer gereğini yapmasaydık, çıkıp öz eleştiri yapmak zorunda kalacaktık" dedi.
Referanduma gidilsin
Trafiğe açılmasıyla eski rengini ve cazibesini yitirecek olan sokakla ilgili, çadırların yıkılması ve sokağın tek yönlü trafiğe açılması kararından memnun olanlar da var, olmayanlar da... Hatta bu kararla ilgili belediyenin referanduma gitmesi gerektiğini söyleyenler de var.
Konuyla ilgili vatandaşlar da konuştuk...
"Karar tek taraflı"
bianet'e konuşan vatandaşlardan Hava Kahraman (Öğrenci), belediyenin kararı tek taraflı aldığını söyleyerek yapılması gerekenin yıkım değil, sokağın ilk amacına uygun olarak, kültür-sanat faaliyetlerinin yapıldığı bir yer olarak dizayn edilmesi olduğunu ifade etti.
"Alternatif olarak kalmalı"
Vatandaşlardan Yusuf Özalp (Öğrenci) ise sokağın alternatif bir alan olarak kalması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Burası kahvehanelerin de, marka haline gelmiş burjuva mekanlarının da alternatifi, o yüzden yıkılmaması, bir alternatif olarak kalması gerekiyor."
"Sanata dair bir şey görmedik, yıkım olumlu"
Savaş Aslan (Gazeteci): Sanat Sokağı, denmişti ama sanata dair pek bir şey göremedik. O yüzden olumlu olmuş bu karar. Böylece yüz kızartıcı bazı manzaraların ortadan kalkacağını umuyorum."
"Muhitin cazibesinin kaldırılması düşündürücü"
Şerzan Nadiroğlu (Serbest Çalışan): "Seçim ardında böyle bir şeyin yapılması, yani öğrencilerin, memurların gelip oturduğu bir muhitin cazibesinin ortadan kaldırılması düşündürücü ama Kırklar Dağı'nı imara açan bir anlayış için çok da şaşırtıcı değil."
"Ciddi trafik sorunu var"
Cezaevinden yeni tahliye olan Emrullah Eker ise kararın isabetli olduğunu ancak esnafların mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Eker, şöyle devam etti: "Ofis semtinde gerçekten ciddi bir trafik sorunu var. Bunun çözülmesi gerekiyor."
"Bir çay 5 lira"
Altan Sancar (Öğrenci): "Asıl neden sokağın amacından sapması; akla ziyan birçok 'işin' merkezi haline gelmesi ve çevre sakinlerinin artık bizi kurtarın demesi. Sekter sol sözlüğünden bağımsız olarak betimlemek gerekirse, yozlaşmaya çanak tutar hale gelmesi. Bir çayın 5 TL'ye kadar satıldığı, şehrin çoğu sakinleri ve gençlerinin artık neredeyse uğramak istemediği, hatta 'geçen seni orada gördük,' gibi eleştirilere ve 'Sanat Sokağı Gençliği' gibi tabirlere yol açan bir yer olması nedeniyle bu kararı destekliyorum."