Tepki çeken motorize ekipler, birbirine sarılan gençleri görünce yanlarına gidiyor, çevredekilerin rahatsız oldukları gerekçesiyle "düzgün" oturmalarını istiyor. Kayalıklar üzerinde sohbet eden gençleri de, "Burada durmak tehlikeli" diyerek, banklarda oturmaları yönünde uyarıyorlar. Parklarda çimenlere uzanan veya ağaç altlarında oturup sohbet eden sevgililerden, boş olan banklarda oturmalarını istiyorlar.
"Eve gidip, ders çalışın"
Ekipler, lise kıyafetiyle sahilde erkek arkadaşlarıyla gezen kız öğrencileri de uyarıyor ve "ders çalışmak için eve gitmeleri" telkininde bulunuyor.
Zabıta güvenlik amiri Arif Yalçın Kaya, öğrencilere, üniformalarıyla sahile gelmemelerini ve evlerine gitmelerini teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. Uygulamaya okulların açılmasıyla birlikte ağırlık verildiğini belirten Kaya, "Anne-baba okuldan sonra çocuğunun eve gelmesini ister. Aileler, 12-13 yaşındaki bu çocukların, kendisinden 5-10 yaş büyüklerle kayaların arkasında gezmesini istemez" dedi.
Okuldan kaçan kız öğrencilerin, erkek arkadaşlarıyla dolaşmasını engellediklerini açıklayan Zabıta Başkomiseri Cemil Taflan da, şunları söyledi: "Biz çocukların önce okula gitmelerini sağlıyoruz. Düzgün şekilde oturmalarını öneriyor, okul kıyafetleriyle sahilde dolaşmamalarını istiyoruz. Onları, "Ailenize şikâyet ederiz, telefonla bildiririz" diyerek uzaklaştırıyoruz."
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, zabıtanın sahilde "uygunsuz" davranışta bulunanları uyardığını söyledi. Şara, "Zabıta görevlilerimiz, kamu ahlakına uygun olmayan, içki içen, insanları rahatsız edenleri sadece ikaz ediyor" demekle yetindi.
Baro başkanı: Yanlış
Samsun Barosu Başkanı Ersoy Üstay, zabıtanın ancak TCK'da ahlaka aykırı görülen durumlarda müdahale edebileceğini, bir kızla bir erkek otururken sarılmışsa, bunun müdahaleyi gerektirecek bir durum olmadığını söyledi. Üstay, "Zabıta, çimenleri bozacak şekilde bir hareket varsa ona müdahale edebilir. Kayalara veya çimin kenarına iki arkadaş oturmuş, buna müdahale yanlış" diye konuştu.
Zabıta yönetmeliğine göre, zabıtanın, gıda, kaçak yapı, ruhsat, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin denetimi gibi görevleri bulunuyor. Yasayla, Emniyet müdürlüklerindeki Ahlak Büro Amirliği'nin görev ve yetkisine giren "ahlak zabıtalığı"nda dahi, bu türden bir sorumluluk alanı bulunmuyor. (YS)