Fiame Naomi Mata’afa, Güney Pasifik’in ada ülkesi Samoa’da 1982’den beri iktidardaki partinin 20 yıldan uzun süredir başbakanlık yapan, “dünyanın en uzun görev yapan ikinci başkakanı” Tuilaepa Sailele Malielegaoi’yu mağlup ederek ülkenin ilk kadın başbakanı oldu.
Parlamentonun kapıları yüzüne kapatıldığından FAST lideri Fiame Naomi Mata’afa, bir çadırda düzenlenen yemin töreniyle Samoa’nın ilk kadın başbakanı oldu. Bu şartlar altında iktidar krizinin nereye varacağı ise merak konusu.
‘Kansız, ama gerçek bir darbe’
Newyork Times'in haberine göre, ilk kadın başbakan, “Bu parlamentonun içinde yeniden buluşacağımız zaman gelecek. Şimdilik meseleyi hukuka bırakalım” derken, FAST Sözcüsü Lance Apulu, durumu “Kansız, ama gerçek bir darbe” diye değerlendirdi.
1982’den beri iktidardaki HRPP’nin 20 yıldan uzun süredir başbakanlık yapan lideri Tuilaepa Sailele Malielegaoi ise çadırda düzenlenen yemin törenini ‘komiklik’ diye niteleyerek şöyle konuştu:
“Sadece devlet başkanının çağrısıyla parlamento toplanabilir ve yemin edilebilir. Yaptıklarının hiçbiri meşru değil. Yaklaşık 60 yıllık bir bağımsızlık tarihimiz var, şimdiyse sanki mafya tarafından yönetiliyormuş gibi görünüyoruz.”
1962’den beri en büyük siyasi kriz
Siyasi analistler HRPP lideri Malielegaoi’nin başbakanlık koltuğunu kaptırmamak için elinden geleni yapacağını öngördüğünden, süreç, 1962’de Yeni Zelanda’dan bağımsızlığını kazanmış 200 bin nüfuslu ada ülkesinde demokrasi sınav niteliğinde geçecek.
(EMK)