SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen Ardışık programı, bu yıl SALT Galata’da devam edecek. Ardışık programı, art arda beş bağımsız sunumdan oluşuyor.
Sanatçılar Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Aykan Safoğlu ile Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in sunumları, sırasıyla tarih yazımı, dil, kamusallık, simgesel sermaye ve modernleşme başlıkları altında “sembolik iktidar” meselesini yorumluyor. Ardışık, toplu bir teşhir ve mukayese ortamı yerine, sanatçıların her birine daha geniş bir alan açmayı amaçlıyor.
Bu yıl SALT'ta Ardışık'a eşlik edecek diğer çevrimiçi programlar ise şöyle:
Bir video üçlemesi: "Güç Odağı"
*Güç Odağı üçlemesinin 2017 tarihli "Sandstorm and the Oblivion" [Kum Fırtınası ve Nisyan] videosundan bir kare
Barış Doğrusöz’ün ilk kez Ardışık kapsamında sunulan "Güç Odağı" video üçlemesi, Deyrizor şehrinde bulunan ve “Suriye Çölü’nün Pompeisi” olarak anılan Dura-Europos antik kentinin ekonomik ve siyasi tarihiyle kültürünü inceliyor. Çalışmalarını İstanbul ve Beyrut’ta sürdüren sanatçının 2017’den bu yana üzerinde çalıştığı, sit alanının yeniden canlandırmasına dayanan çoklu medya enstalasyonu, müzecilik ve arkeoloji temelinde harabe estetiği, temsiliyet ve sömürgeci söylemin anlatı inşasına bakıyor.
"Güç Odağı", 19 Ocak’tan itibaren Salı-Cuma günleri 11.00 ile 17.00 saatleri arasında SALT Galata’da görülebilir.
SALT Araştırma sunumları
*Suriye’nin Havran bölgesinde Dürziler, 1910’lar
SALT Araştırma Fonları’yla 2020'de desteklenen projelerin bulguları, iki günlük çevrimiçi bir programla tartışmaya açılıyor. Seçici Kurul üyelerinden Alev Erkmen (Yıldız Teknik Üniversitesi), Bora Gürdaş (Hacettepe Üniversitesi), Alp Yücel Kaya (Ege Üniversitesi) ve Farah Aksoy’un (SALT) moderatörlüğündeki dört oturumda, araştırmacılar çalışmalarının yöntem, süreç ve verileri hakkında sunumlar yapacak.
Moni Salim Özgilik'in Sanat Arşivi
*Moni Salim Özgilik, Sakalın Hikayesi, Anıttepe, Ankara, 1989
Türkiye’de 1980’lerin ikinci yarısından itibaren “happening” ve performanslar, özellikle genç sanatçılara alan açan ifade biçimleri olarak yaygınlaşır. Bu eğilimin Ankara’daki temsilcilerinden biri olan ve Hacettepe Üniversitesi’nde jeoloji mühendisliğiyle başlayan lisans eğitimine Resim bölümünde devam eden Moni Salim Özgilik, çoğu zaman kamusal mekâna taşan ve katılım talep eden provokatif üretimler yapıyor.
1992’den bu yana pratiğini Türkiye ve ABD’de sürdüren sanatçının SALT Araştırma tarafından dijitalleştirilerek erişime açılan arşivini incelemek için tıklayın.
Sabri Berkel'in 1962 Venedik Bienali Serüveni
“Venedik Bienali’nde Türkiye” konulu teziyle Yıldız Teknik Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Aynur Gürlemez Arı, Venedik Bienali Arşivleri’nden yola çıkarak sanatçı Sabri Berkel’in İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında bienale yaptığı ziyaretleri inceliyor. Bu ziyaretlerin yanı sıra Ankara, Akademi ve Venedik arasındaki yazışmaların Türkiye’nin Venedik Bienali’nde ulusal temsil göstermesine etkilerini irdeleyen araştırma yazısı SALT Blog’da yayınlandı.
SALT'ın yeni yıl programının ayrıntılarına buradan bakabilirsiniz.
(SO)