Salon Salam’ın yazarı Benjamin Tienti’nin Tavşanla Yolculuk adlı kitabı Ginko Çocuk tarafından yayınlandı.
Kitaplarında aile içi şiddet, dayanışma, dostluk, göçmenlik, hayvan hakları, kadına yönelik şiddet gibi konuları ele alan Tienti, bu kitabında bir tavşanın gözünden toplumu irdeliyor.
Futbol oynamayı değil yemek yapmayı seven, yaşıtlarıyla pokemon kartları değiş tokuş etmektense evcil tavşanıyla zaman geçirmeyi tercih eden bir çocuk... Kendi hayatını yaşamak zorunda olduğunu ileri süren, evrene enerji göndermekle meşgul bir anne… Eşi evi terk ettiğinden beri evdeki boşlukla baş etmekte zorlanan, yoğun işi nedeniyle çocuğuna çok az zaman ayırabilen bir baba… Eski eşi tarafından şiddet gördüğü için yardıma ihtiyacı olan göçmen bir kadın… Annesiyle babasının ayrılmasını kabullenemeyen, yabancı bir ailenin yanına sığınmayı hazmedemeyen tekvandocu bir kız çocuğu…
Almanya’nın umut vaat eden genç kuşak yazarlarından Benjamin Tienti tüm bu figürleri hüzünle mizahı, heyecanla duyarlılığı harmanlayan aksiyonu yüksek bir kurguyla bir araya getirmekle kalmıyor, hepsine ikna edici karakterler kazandırmayı da başarıyor.
Andrea, tavşan Maikel ile birlikte babasıyla yaşıyor. Üçlünün biraz sıra dışı olsa da pekâlâ huzurlu bir aile hayatı var. Fidaa ve annesi yanlarına taşınınca da önceleri her şey yolunda görünüyor. Ta ki Fidaa yanlışlıkla Maikel’i kucağından düşürünceye dek.
Tavşan Maikel’in uyutulması gündeme gelince Andrea’nın dünyası başına yıkılıyor. Artık ona yardım edebilecek tek kişi var: Annesi. Ama o da kilometrelerce uzakta yaşıyor.
Salon Salam’la Fransız-Alman Gençlik Edebiyatı ödülü alan Tienti, Tavşanla Yolculuk’ta heyecanlı bir yol hikâyesi anlatıyor. Zıt iki gencin atıldığı macera dolu yolculuk dostluğa çıkarken, havalı yerine hassas bir dil kullanmayı tercih eden Tienti, her yönüyle sahici kılmayı başardığı kahramanlarını yol boyu gerçek dünyanın farklı renkleriyle tanıştırıyor…
Anke Kuhl kitabın resimlerini çizerken, Olcay Geridönmez Türkçe'ye çevirdi, Suzan Geridönmez ise kitabın editörlüğünü yaptı. (FD)