* Fotoğraf: Wikimedia Commons
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yazar Salman Rüşdi'ye yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
TIKLAYIN - New York'ta uğradığı saldırıda ağır yaralanan yazar Salman Rüşdi'nin durumu hala kritik
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde dün (14 Ağustos) yayınlanan açıklamada, Rüşdi'nin edebi kimliğinin yanı sıra "ifade, din ve inanç ve basın özgürlüğü haklarını desteklediği" kaydedildi.
Saldırıya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü hatırlatan ABD Dışişleri Bakanı, "nefret söylemi ve şiddete teşvik de dahil olmak üzere bu hakların altını oymaya çalışan tehlikeli güçlerin" varlığına atıfta bulundu.
Antony Blinken, "İran devlet kurumları, nesiller boyunca Rüşdi'ye karşı şiddeti teşvik etti ve devlet bağlantılı medya, son dönemde hayatına kast edilmesini zevkle seyretti. Bu, alçakça [bir durum]" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı ayrıca ABD ve ortaklarının "bu tehditlere karşı koymak konusundaki kararlılığından vazgeçmeyeceğini ve bunun için ellerindeki uygun her aracı kullanacaklarını" kaydetti.
TIKLAYIN - Ayetullah Humeyni "Şeytan Ayetleri"ni hiç okumamıştı
"Kalem bıçağa galip gelecektir"
Şeytan Ayetleri, Utanç, Geceyarısı Çocukları kitaplarıyla tanınan yazar Salman Rüşdi'nin 12 Ağustos'ta saldırıya uğradığı New York eyaletinin valisi Kathy Hochul de yazarın saldırıya uğradığı Chautauqua Enstitüsü'ndeki konuşmasında, ifade özgürlüğünün önemine vurgu yaparak "kalemin her zaman bıçağa galip geleceğini" söyledi.
Hochul, Rüşdi'ye karşı yapılan saldırıyı ifade özgürlüğünün kısıtlanması bağlamında değerlendirerek kınadığını belirtti:
Yüksek sesle konuşmak bizim DNA'mızda yaygındır. Bu nedenle bilgelik her zaman cehalete üstün gelecek, hoşgörü her zaman nefrete galip gelecek, cesaret her zaman korkuya galip gelecek ve kalem her zaman bıçağa galip gelecektir.
Kathy Hochul, "Valiniz olarak, New York eyaleti her zaman ifade özgürlüğünü korumak için ayakta duracağını söylemek istiyorum. Salman Rüşdi'ye yönelik bu korkakça saldırıyı kınıyoruz" dedi.
Rüşdi'nin oğlundan açıklama
Salman Rüşdi'nin oğlu Zafer Rüşdi de babasının durumu hakkında sosyal medyada bir mesaj yayınladı. Rüşdi, özetle şu bilgileri paylaştı:
"Cuma günkü saldırının ardından babamın durumu tedavi gördüğü hastanede ciddiyetini koruyor. Dün solunum cihazı ve oksijen desteğinden çıkarılıp birkaç kelime edebilmiş olması içimizi son derece rahatlattı.
"Hayatını değiştiren yaraları ağır olsa da her zamanki enerjik ve meydan okuyan mizah duygusu yerli yerindeydi. "
Zafer Rüşdi, ayrıca Salman Rüşdi'ye bu süreçte destek ve yardımcı olurlarken "sabır ve mahremiyetin" devam etmesi çağrısında bulundu.
A family statement... @SalmanRushdie #SalmanRushdie pic.twitter.com/tMrAkoqliq
— Zafar Rushdie (@ZafRushdie) August 14, 2022
Salman Rüşdi'nin temsilcisi Andrew Wylie de dün yaptığı açıklamada, yazarın "iyileşme yolunda olduğunu, fakat bu yolun uzun olduğunu" söylemişti: "Yaraları ağır ama durumu doğru istikamette ilerliyor."
Salman Rüşdi hakkında75 yaşındaki yazar 19 Haziran 1947'de Hindistan'da doğdu. Genellikle büyülü gerçekçiliği tarihsel kurguyla birleştiren yapıtları öncelikle Hindistan alt kıtasında Doğu ve Batı medeniyetleri arasındaki bağlantılar, bozulmalar ve göçleri ele alır. İkinci romanı Midnight's Children (1981) [Geceyarısı Çocukları] ile 1981 Booker Ödülü'nü kazandı ve yapıtı ödülün 25. ve 40. yıldönümü vesilesiyle iki kez "Tüm Ödül Kazananlar Arasında En İyi Roman" olarak kabul edildi. 1983'te Kraliyet Edebiyat Cemiyeti'ne üye seçildi. 1999'da Fransa'da "Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres" nişanı aldı. 2007'de edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı İngiletere Kraliçesi'nden Sir [şövalyelik] unvanı aldı. 2008'de The Times, 1945'ten bu yana en büyük 50 İngiliz yazar listesinde Rüşdi'yi 13. sıraya yerleştirdi. 2000'den Rüşdi Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor. 2012'de, Şeytan Ayetleri konusundaki tartışmanın ardından bir yaşam muhasebesi olarak kaleme aldığı Joseph Anton: Bir Anı'yı yayımladı. Kaynak: Wikipedia |
(SD)