Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Çekya'nın başkenti Prag'da Türkiye'nin istemi üzerine gözaltına alınan PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Duruşma TSİ 13:00'da başladı. Müslim'in avukatı Miroslav Krutina, müvekkilinin serbest bırakılması kararı verildiğini duyurdu.
Adli kontrol şartı: AB sınırları dışına çıkamaz
Mahkemenin Salih Müslim'i AB sınırlarından çıkmaması ve duruşmalara katılması şartıyla serbest bıraktığı açıklandı.
Salih Müslim'in hakkında "Kırmızı Bülten ile arandığı" ileri sürülmüştü, ancak hakkında uluslararası Kırmızı Bülten bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Müslim hakkında Türkiye'nin Çekya Emniyeti'neyaptığı talep sonrası 25 Şubat 2018 günü 'geçici tutuklama' (temporary arrest) işlemi yapılmıştı. Mahkeme karar için Türkiye'den gelecek belgeleri bekliyordu. Türkiye'nin belgeleri dün akşam saat 23.00'e kadar ulaştırması gerekiyordu.
Müslim hakkındaki dava dosyaları
Türkiye Salih Müslim'in toplam dört ceza dosyası olduğunu açıkladı. Bunlardan "terör örgütü yöneticiliği" iddiasıyla ikisi Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde diğer ikisi de Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunuyor. Müslim’in dosyalarının ikisi 2016; ikisi 2017 tarihli... Müslim hakkında bu dosyalardan dolayı Ankara 6. Sulh Ceza, Ankara 7. Sulh Ceza, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara 14. Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılmış yakalama kararları var. Bu kararlar Adalet Bakanlığı’nın Dış İlişkiler Dairesi tarafından Dışişleri Bakanlığı üzerinden Çekya devletine iletileceği duyurulmuştu.
En son Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Çukurambar'daki vergi dairesinde 1 Şubat 2018 günü yaşanan patlamaya ilişkin soruşturmada, Salih Müslim hakkında dün yakalama kararı çıkardı. Başsavcılık, kararı iade talepnamesine eklenilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Daha önceki dosyalar Merasim sokak ve Güvenpark patlamalarıyla ilgili açılmıştı.
Bozdağ: Hukuka aykırı karar
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Çekya'da mahkemenin verdiği karar "Hukuka aykırı bir karardır" sözleriyle değerlendirdi.
"Suçluların iadesine dair Avrupa sözleşmesine de aykırı bir karardır. Terörle mücadele konusunda gerek BM'nin gerek AB'nin gerek uluslararası toplumun ortaya koyduğu ortak iradeye de aykırı bir karardır. Çok net şekilde bu terör örgütlerine destek niteliği taşıyan bir karardır.
"Çekya ile ilişkilerimizi etkileyecek"
"Bu karar Türkiye - Çekya arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileyecek bir karardır. Şu anda bize ulaşmış bir gerekçe yok. Bakacağız ama sonuç ortada. Sonuç geçmişte bir terör örgütünün kurucusu yöneticisi olan, halen de terör örgütü içerisinde etkin faaliyette bulunan ve pek çok insanın ölmesine yol açan eylemlerin bizzat talimatını veren bir terörist başı maalesef serbest bırakılmıştır. Hem Kumrular Sokak'ta hem Güven Park'ta pek çok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir."
Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklama
Dışişleri Bakanlığı kararın ardından Çekya'ya tepki göstererek, "Çek mahkemesi onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir. Bu kararla Çekya Avrupa'da terörle mücadeleye ilişkin söylemin ne kadar samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunun yeni bir örneğini vermiştir" açıklaması yaptı.
Adalet Bakanı: Interpol nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz
Adalet bakanı Abdülhamit Gül konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Siyasi gerekçelerle tutuklama kararı çıkmadı. Muhataplarımızdan bu hatanın telafisini bekliyoruz. İnterpol nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz."
"Türkiye suçluların iade edilmesine yönelik sözleşmeye taraf ülkedir. 18 günden az olmamak 40 günden fazla olmamak üzere tutuklama kararı verilmesi gerekiyordu. Ancak bugün görülüyor ki hukuki mülahazalardan ziyade tutuklama yönünde bir karar çıkmamıştır. Sözleşmelere aykırı, hukuka aykırı bir karar çıkmıştır Çekya yargısından."
Salih Müslim hakkında
Suriyeli politikacı, eski mühendis ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) eski eş başkanı. Suriye vatandaşı.
1951'de Suriye'nin Halep ilinin, Kobane kasabasında doğdu. 1970'li yıllarda İstanbul'a giden Müslim, İstanbul Teknik Üniversitesi kimya mühendisliği bölümünü bitirdi.
1998 yılında Kürdistan Demokrat Partisi'nin Suriye kolu olan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'ne katıldı. 2003'de bu partiden ayrılarak Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) katıldı. 2010 yılında bu partinin lideri oldu.
Salih Müslim, Beşar Esad yönetimi tarafından 2003 yılında hapis cezasına çarptırıldı. Ancak kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. 2010'da Irak'a geçti; 2011'de yeniden Suriye'ye döndü.
2013'te Kobane'ye 15 kilometre uzaklıktaki Fatina köyünde YPG ile El Kaide arasında çıkan çatışmada alt çocuğundan oğlu Şervan Müslim hayatını kaybetti. (HK)
Kaynaklar: Reuters, Anadolu Ajansı