* Fotoğraf: Pixabay
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Covid-19 salgınında şantiyelerin durumuna ilişkin paylaştığı yazılı açıklamada, fabrikalar ve şantiyelerde çalışanların koşullarına dikkat çekti.
Salgının Türkiye’ye geldiği ilk günden bugüne birçok alanda gösterilen hassasiyet ve dikkatin çalışma hayatında, özellikle şantiyelerin, fabrikaların denetiminde gösterilemediğine değinen mühendisler, pozitif vakalara rağmen iş rutininin bozulmadan sürdüğü yönündeki haberlerle gündeme gelen fabrika ve şantiyeleri hatırlattı.
TIKLAYIN - "İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir"
TIKLAYIN - "Dardanel'de 153 işçi enfekte, 56'sı hastanede"
Açıklamada, ülke genelindeki tüm işyerlerinde gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasının artık yasal bir zorunluluk olduğu vurgulanırken, “İstanbul genelinde bulunan şantiyelerde gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dair denetimler yapılmalıdır. Şantiyeler çalışma kamplarına dönüştürülmemelidir” denildi.
“Düzenli denetim yapılmalı”
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:
“Önümüzdeki sonbahar-kış aylarında şantiyelerin ortam koşulları Covid-19`a rastlanması ve salgının yayılması bakımından daha da elverişsiz hale gelecektir. İşçiler, mühendisler, mimarlar ve diğer personel şantiyelerde doğa şartlarında veya standart dışı geçici yapılarda yakın temas halinde çalışmaktadır.
“Bu koşullarda çalışanların maske, dezenfektan gibi kişisel koruyucu donanım (KKD) malzemelerine kolay ve ücretsiz erişimi, malzemelerin doğru ve etkin kullanımı gibi konular düzenli denetlenmelidir.
“Hijyen, maske, mesafe şartları”
“Çalışanların yoğun olarak bir arada bulundukları yemekhane, kantin, duş, yatakhane, servis araçları gibi ortamlarda hijyen, maske ve mesafe şartları uygulanmalıdır.
“İşi gereği çok sayıda kişiyle temas eden çalışanların düzenli aralıklarla taranması, tanı konanların hak kaybına uğramadan, ailelerinin sağlığı riske atılmadan karantina ve tedavi olanaklarından faydalanmaları sağlanmalıdır.
“Kanun ve tedbirlere uyulmak zorunda”
“Koronavirüs pandemisi, işyerleri, meslektaşlarımız ve işçiler yönünden, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun 13. Maddesinde ifade edildiği şekilde ciddi ve yakın tehlike kapsamında olup işverenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü`nün 20 Mart 2020 tarihli ‘Covid-19 tedbirleri’ genelgesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı`nın 13 Nisan 2020 tarihinde yayınlamış olduğu ‘Şantiyelerde Alınacak Yeni Korona Virüs Tedbirleri’nde belirtilen hususlara uymak zorundadırlar.” (TP)