Sağlık Bakanlığı'nın Pandemi Kurulu üyesi, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Levent Akın, domuz gribi (H1N1) salgınıyla ilgili gazetecilere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
Akın, özellikle salgının yayılmasını durdurmakta en etkili yol olarak gördüğü H1N1 aşısıyla ilgili haberlerin toplumu kaygılandırdığını, insanlarda panik yaratacak haberlerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Akın'ın önerisi, gazetecilerin doğru ve bilimsel bilgiye dayanarak, hastalığın özelliklerini, salgınla ilgili gelişmeleri, hastalıktan korunma yöntemlerini öne çıkararak haberleştirmeleri.
Akın'ın salgınla ve haberlerle ilgili bazı saptama ve değerlendirmeleri şöyle.
Söylentileri haberleştirmeyin: Toplumun doğru bilgiye ihtiyacı var. İnsanlar hassas bir durumda ne yapacaklarına karar vermeye çalışıyor. Söylentileri haberleştirmek kaygı, panik yaratıyor. Aşıyla ilgili "beyinde hasar yaratıyor" türünden yanlış haberler, risk gruplarının aşıdan uzak durmasına neden olabilir.
Korunma önlemleri öne çıkarılmalı: Bilime , bilgiye dayalı yayınlar çok önemli. Hastalıktan korunma önlemlerine dair haberler, toplum sağlığı için gerekli. Vatandaşların da Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarını düzenli olarak izlemesinde yarar var.
30 kişi aşıyla ilgili gelişmeleri izliyor: Yaklaşık 30 kişilik bir uzman grubu, aşıyla ilgili dünyadaki gelişmeleri, raporları sürekli takip ediyor.
Risk grubundakiler hastalanınca hekime başvurmalı: Hastalıktan korunmak en önemlisi. Hastalananlar, hastalıkları ağırlaştığında sağlık kurumuna başvurmalı. Ama risk gruplarındakilerde, yani iki yaşın altındaki çocuklarda, gebelerde ve kronik hastalarda grip belirtisi görülür görülmez sağlık kurumuna başvurulmalı.
Yeterince ilaç stoku var: Tedavide kullanılan "oseltamivir" (ticari adı tamiflu) iki milyon dozun üzerinde stoklanmış durumda. Aşı olmasaydı, yaygın şekilde bu ilacın kullanılması planlanmıştı. Ama yaygın ilaç kullanımı nedeniyle bir süre sonra ilaca dirençli grip vakalarıyla karşılaşabilirsiniz, ilaç da elinizde kalır. Aşıyla salgını durdurmak şu an birincil hedef.
Seyahate çıkıyorum diye kullanmayın: "Oseltamivir"i kişiler akılcı kullanmalı. "Yurtdışına seyahate gidiyorum, seyahat boyunca her gün bir tane içeyim" denmemeli. İlacı mutlaka hekim kontrolünde kullanmalı.
Ölümleri inceliyoruz: Çabalıyoruz, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye'yi salgınla ilgili örnek ülke olarak gösteriyor, ama ölümler insanı çok üzüyor. Bu hastalığın ölüm oranı düşük. Ölümlerin çoğu risk gruplarından, kronik hastalığı olan, tehlikeli seyredebilecek vakalar. Birkaç vakada da eşlik eden hastalık saptanmadı. Klinik uzmanlardan oluşan bir grup bu kişilerin bütün sağlık geçmişlerini inceliyor, ölümü tetikleyen faktörleri bulmaya çalışıyor.
Bir erkek, bir kız çocuğu hayatını kaybetti
Bu arada, Sağlık Bakanlığı, hastalık nedeniyle tedavileri süren 21 yaşında bir erkeğin ve 11 yaşında bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini açıkladı. H1N1 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 21 oldu. (TK)