İstanbul Tabip Odası'nca (İTO), Türkiye'de sekiz ayı aşkın süredir kontrol altına alınamayan ve Kasım ayında hız kazanan koronavirüs salgınında son durumu değerlendirdi.
İstanbul'da sağlık hizmetlerinin durumunu, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Cağaoğlu'ndaki binalarında bir açıklamayla kamuoyuyla paylaşan İTO, hazırladığı "İstanbul Covid-19 Kasım Raporu"nu da sundu.
Toplantıya İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Recep Koç ve Dr. Murat Ekmez katıldı.
Saip, başından beri sürecin şeffaf bir şekilde yönetilmesinin bir gereklilik olduğunu söylediklerini hatırlatıp var olan yüksek vaka ve günlük ölüm oranlarının çok daha ciddi önlemler almayı zorunlu kıldığını vurguladı.
"Yarım Tedbir Yetmez, Tam Kapanma Şart" başlıklı açıklamayı okuyan Eker Ömeroğlu, "Türkiye'de yaklaşık 35 bin insanın hayatını kaybettiği bu salgın sürecinin birincil derecede sorumlusu yetkisiz Bilim Kurulu değil, bu süreçten başarı hikayesi çıkararak politik rant elde etmeye çalışan AKP iktidarıdır" ifadelerini kullandı.
"Gerçek tablo toplumla paylaşılmalı"
İTO, salgın yönetiminde acilen atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
"Türkiye'nin en az iki, tercihen dört hafta toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması ve temel/zorunlu/acil mal ve hizmet üretenler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulmasıyla acilen tam kapanması şarttır.
"Sağlık Bakanı salgınla ilgili bilgileri gizleme, karartma tutumundan vazgeçmeli; gerçek tablo bütün açıklığıyla toplumla paylaşılmalıdır.
"Yoksulları koruyacak tedbirler alınmalı"
"Devletin bütün yurttaşların evde kalma koşullarını sağlamakla yükümlü olduğu sorumluluğuyla kapanma süresince emekçileri, yoksulları koruyacak her türlü tedbir alınmalı, hiçbir mağduriyete, hak kayıplarına yol açılmamalıdır.
"Salgınla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için kapanma süreci sonrasında da gerekli tedbirler ciddiyetle devam ettirilmelidir.
"Özel hastanelerin vatandaşlardan her ne ad altında olursa olsun ücret alması engellenmeli; kamu sağlık kurumlarının ihtiyaca cevap veremediği her durumda özel hastaneler Sağlık Bakanlığı'nın kontrolüne geçirilmelidir.
"Pandemi dışı hastaneler belirlenmeli"
"Bir an önce "pandemi dışı hastaneler" belirlenmeli, Covid-19 dışı hastaların aylardır ertelemek zorunda kaldıkları sağlık hizmeti ihtiyacı daha fazla geciktirilmeksizin karşılanmalıdır.
"Salgınla mücadelenin hastanelerde değil, sahada kazanılacağı gerçeğiyle filyasyon ekiplerinin sayısı hızla arttırılmalı, çalışma koşulları düzeltilmelidir.
"Aile sağlığı merkezlerinin bu süreçte artan hasta yükünü karşılayabilmeleri için gerekli tedbirler alınmalı, bütün ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmelidir.
"Sağlık kurumlarının personel açığı giderilmeli"
"Kamu sağlık kurumlarının personel açığı bir an önce giderilmeli, haklarında verilmiş bir mahkumiyet kararı bulunmadan KHK'lar ile görevlerinden uzaklaştırılan hekimler, sağlık çalışanları görevlerine iade edilmeli, yıllardır atan(a)mayan tüm sağlıkçıların ataması gerçekleştirilmelidir.
"Sağlık çalışanlarının izin, istifa, emeklilik hakkını gasp eden uygulamadan vazgeçilmeli, motivasyonlarını arttıracak önlemler alınmalı, sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmaları sağlanmalıdır."
Basın Toplantısı: ÖLÜMLERİ DURDURMAK İÇİN KAPANMA ŞART https://t.co/FsEIMCtxp6
— İstanbul Tabip Odası (@istabip) December 1, 2020
(DŞ)