81 İlden 456 örgütün yer aldığı Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu temsilcileri Dünya Engelliler Günü nedeniyle bugün TBMM yanındaki Meclis Parkında bir araya gelerek engellilerin acil sorunları ve çözüm önerileri için çağrıda bulundu.
Açıklamayı 456 engelli sivil toplum kuruluşu adına Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Avukat Suha Sağlam okudu.
"Kuşku yok ki, hele Covid -19 salgınının tsunamiye dönüştüğü bu koşullarda engellilerin can yakan yüzlerce sorunu vardır" denilen açıklama özetleşöyle:
"Ancak biz, bu yasama döneminde çözüme kavuşturulabilecek olan sadece beş temel sorun ve çözüm önerilerini milletvekillerimizin bilgisine sunmak istiyoruz.
"Zorunlu engelli kotaları %6'ya çıkarılmalı"
"Bilindiği gibi, ülkemizde genel işsizlik oranı, resmi rakamlara göre %13 dolayındadır. Oysa bu oran, engelliler arasında %80'ler seviyesinde seyretmektedir. Bu uçurumun kapatılması için özel sektörde %3, kamu sektöründe %4, devlet memurluğunda ise %3 oranında zorunlu engelli kotası uygulanmaktadır. Bu kotalar bugüne dek bir hayli işe yaramış ve engellileri rahatlatmıştır. Ancak bu yılki atamalardan sonra engelli kamu personel kotası dolacaktır. Yüzbinlerce engelli, işsiz kalmaya devam edecektir. Nitekim15 Kasım'da yapılan, engelli kamu personel sınavına yüzbine yakın engelli katılmıştır. Bu nedenle uçurumlaşan engelli işsizliğine son vermek için:
- Yeni yasama döneminde zorunlu engelli kotalarının %6'ya çıkarılması için yasal değişiklikler yapılmalıdır.
- Bu yıl en az 7 bin engelli istihdam edilmelidir.
- Batı ülkelerinde olduğu gibi destekli istihdam seçenekleri yürürlüğe konulmalıdır.
"696 sayılı KHK ile geçici taşeron işçiliğinden sürekli işçi kadrosuna geçirilen engelliler, erken emeklilik süresi dolduğunda derhal ve resen emekliliğe sevk edilmektedirler. Bilindiği gibi 15-20 yıl arasında değişen erken emeklilik hakkı, bir zorunluluk olmayıp ağır derecedeki engellilere sunulan ve isterlerse emekli olmalarına olanak sağlayan bir seçenektir. 696 sayılı KHK'nın bu yanlış uygulamaya yol açan maddesi iptal edilmelidir."
"Engellilere yönelik hizmetler ciddi boyutlarda aksıyor"
Ayrıca pandemi dönemiyle ilgili şu açıklama yapıldı:
"Pandemi döneminde engellilerin ağırlaşan sorunlarının üstesinden gelmek üzere olağanüstü önlemler alınmalıdır. Covid - 19 pandemisinin tsunamiye dönüşmesi sonucu engellilere yönelik hizmetler ciddi boyutlarda aksamakta; hastaneler, acil durumlar için bile randevu vermemekte; biyonik kulak kullanıcıları pil için randevu alamamakta; kur artışları nedeniyle cihaz, pil, protez ve ortez fiyatları olağanüstü artmaktadır.
"Engelliler arasında yoksulluk derinleşmiştir. Birçok engelli ücretsiz izine ayrılmış veya idari izinli sayılmadıkları için büyük bir risk ile karşı karşıya gelmişlerdir. Engelli öğrenciler ya yoksulluk nedeniyle yeni teknolojik araçlara sahip olmadıkları için ya da EBA sistemindeki erişim güçlükleri yüzünden uzaktan eğitimden etkin ve verimli olarak yararlanamamaktadır. Bu nedenlerle engellilere yönelik pandemi önlemleri ivedilikle ele alınmalı ve destek mekanizmaları geliştirilmelidir."
(AÖ)