Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'nün "Beyaz Adalar" bölgesinde 15 Ekim itibarıyla göle girilemeyeceğini, yüzülemeyeceğini ve plajın kullanılamayacağını açıkladı.
Anadolu Ajansı’ndan (AA) Zehra Aydın Turapoğlu’na konuşan Bakan Kurum, Millet Bahçesi yapılmak istenen Salda ve çevresinde yapılaşmayı da yasakladıklarını söyledi.
Bakan Kurum’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Kaçak yapıları yıktık”
"Bölgedeki kaçak yapıları yıktık ve sadece vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını gidereceği, doğal malzemelerden oluşan kullanım alanları oluşturduk. Göl yakınına araç park edilmesini engelledik. Göl çevresini dumansız hava sahası ilan ettik.
“24 saat aktif kamera sistemi ile bölgeyi koruma çemberine aldık ve vatandaşlarımızın da www.saldagolu.gov.tr adresinden anbean takip etmesine olanak sağladık.
"Aldığımız tedbirlere bir yenisini daha ekledik"
Kurum, Salda'nın korunması için akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulunun tavsiyelerini uygulamaya geçirdiklerini söyledi:
"Kurulun yeni tavsiye kararı doğrultusunda Salda Gölü ve çevresinde aldığımız tedbirlere bir yenisini daha ekledik. Salda Gölü'nü diğer göllerden ayıran en önemli özellik eşsiz beyaz kumsalıdır. Bu kumsal rengini hassas bir ekolojik etkileşime borçludur. Vatandaşlarımızın büyük bir bölümü bu alanı ziyaret ediyorlar.
Ziyaretçi sayısı da belirlenecek
“Dolayısıyla göl çevresinde en büyük tahribat bu alanda oluşuyor. Beyaz Adalar bölgesi, endemik türlere ev sahipliği yapan ve adeta göle rengini veren yapıların kuluçka merkezidir. Bilimsel araştırmalar ve raporlar doğrultusunda aldığımız kararla bu yapıların ezilerek azalmasının önüne geçiyoruz.
“Buna göre, 15 Ekim itibarıyla 'Beyaz Adalar' kısmında göle girilmeyecek, yüzülmeyecek ve plaj kullanılmayacaktır. Bakanlık olarak, Beyaz Adalar bölgesinde yaklaşık 1,5 kilometrelik sahil şeridindeki taşıma kapasitesine bağlı olarak ziyaretçi sayısını belirleyecek çalışmamızı da başlattık."
“Tek gayemiz bu eşsiz güzelliği korumak”
Kurulun tavsiyesi doğrultusunda aldıkları bu yeni karar ve çalışmanın Salda Gölü Çevre Koruma Projesinin bir parçası olduğunu belirten Kurum, "Bu kararla Salda'nın eşsiz güzelliğini daha da korunaklı hale getiriyoruz. Tek gayemiz bu eşsiz güzelliği koruyarak gelecek nesillere aktarmak" diyerek sözlerini tamamladı.
Ne olmuştu?
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Salda Gölü’nğn Mars’taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamıştı.
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Twitter hesabından bu paylaşımı alıntılayarak, “insanoğlu henüz Mars’a gidemiyor. Çıkın çıkın Salda Gölü'ne gelin" demiş, bu çağrısı tepkilere neden olmuştu.
Salda Gölü Koruma Derneği yetkilileri bu sözlere karşılık şunları söylemişti:
"Çağırmadan yılda 1.4 milyon kişi geliyordu zaten. Önümüzdeki yıllarda kaç milyon kişi gelecek bakalım. Gelenler ne yapıyor? 'Şifalı çamur' diye hidromanyezitleri üstüne başına sürüyor. Beyaz kumullara şemsiyesini çakıyor. Göle girip kirini, yağını ve başka türden pisliklerini göle bırakıyor. Bazıları beyaz kumullardan poşetlerine doldurup gidiyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe, kimyasal ve biyolojik süreçlerin yaşandığı ekolojik sisteme sahip gölün korunması gerekmez mi? Salda Gölü'nün yaşamak ve yaşatmak için; 'çıkıp çıkıp gelen' ziyaretçilere değil, gerekli önlemleri alacak yöneticilere ihtiyacı var.”
Ağustos ayı itibariyle yoğun olarak ziyaret edilen Salda Gölü’nün sahilindeki çamurun cilde iyi geldiği iddiaları da ziyaretleri arttırmış, gelenler gölün “Beyaz adalar” bölümündeki sahildeki kumda derin çukurlar açmaya başlamıştı.
Salda Gölü hakkında
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alıyor. Göl, hafif tuzlu karstik bir yapıya sahip.Salda Gölü yaklaşık 2 milyon yıl önce çevreden gelen sular ve yüzey sularının toplanmasıyla oluşan bir göl. Salda (Karakova) Deresi, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür.
Türkiye’nin en berrak, en temiz göllerinden olan Salda, Türkiye’nin en derin, dünyanın ikinci derin gölü (yaklaşık 185 m) ve yaklaşık 45 km2 civarında bir alana sahip.
Salda Gölü Alt Havzası’nda 62’si ötücü, 38’i su kuşu, 9’u gündüz ve 1’i ise gece yırtıcısı olan 110 kuş türünün varlığı tespit edilmiş durumda. Bu türlerden 75 tanesi Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında.
"Millet Bahçesi" yapılacak
Salda Gölü Mart 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Göl bölgesi aynı zamanda birinci dereceden SİT alanı.
Bölgeye "Millet Bahçesi" yapımı için Temmuz 2019'da ihale yapılması kararlarştırıldı. Ertelenen ihale sonbaharda yapıldı ve 21 milyon 770 bin TL'lik teklif veren Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş'ye verildi. (TP)